Grad Zadar zapošljava osobu koja je završila povijest umjetnosti i arheologiju na mjestu višeg stručnog suradnika na šest mjeseci. Iako se radi o projektu kojeg je izborio Odjel za EU fondove, buduća zaposlenica ili zaposlenik gradske uprave na određeno bit će u Odjelu za kulturu i sport.

- Nastojimo da projekte, za koje novac osiguramo preko Odjela za EU fondove, kadrovski raspodijelimo na druge odjele, kazao je pročelnik Odjela za EU fondove, Šime Erlić. Jedan njegov kolega pročelnik reći će kako je Erlić uspio integrirati rad gradske uprave - od javne nabave preko  uključivanja više resornih odjela.

Konkretno se radi o projektu Sfinga, (koju je G. Smirich dao podići u vrtu svoje vile kao spomen ljubavi prema svojoj rano preminuloj supruzi) kako bi se mogao približiti naziv bez značaja EU projekta - Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic. Skraćeno Recolor, predstavljen je u ožujku ove godine, a Grad Zadar kao projektni partner dobiti bespovratnih 220.107,50 € . 

U toj je sumi i novac za plaću osobe koja će raditi na poslovima koji po opisu izgledaju kao konzervatorski. Dakle iz djelokruga zaštite i očuvanja kulturnih dobara, provedbi programa zaštite i očuvanja kulturnih dobar, rad i koordinacija te suradnja s nadležnim službama i institucijama o pitanjima zaštite i očuvanja kulturne baštine, rad na pojedinačnim projektima koji uključuju zaštićena kulturna dobra, rad i razvoj kulturno - turističkih projekata na zaštićenim područjima, navodi se u natječaju koji je otvoren do 6. studenog.

U kratkom opisu projekta ističe se kako će gradske uprave urediti sfingu i prostor oko nje uz Trpimirovu obalu, a građani i turisti moći će pročitati, vidjeti i čuti informacije o zadarskoj sfingi putem aplikacije