Ovog četvrtka 31. listopada s početkom u 18 sati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru održat će se predavanja Luke Kneza "Obavještajne službe i velikosrpska agresija: Slučaj Mlinar".

Izvadak iz diplomskog rada L. Kneza, magistra povijesti:

"Iako je tema obavještajnih sustava u Hrvatskoj još uvijek tabuizirana, što zbog mentalne ostavštine komunističkoga režima, što zbog umreženosti obavještajnoga kadra koji je i dalje aktivan na javnoj sceni, njoj treba pristupiti s odvažnim stavom u kojem će želja za istinom biti glavna vodilja istraživačkog procesa.

Kada je politički, vojni i obavještajni krug srpskih glavešina shvatio da je uspostava samostalne Republike Hrvatske nezaustavljiva, razumije se, ne bez promatranja vanjsko-političke pozornice na kojoj se počela podizati željezna zavjesa uz zvukove rušenja Berlinskog zida, simbole postojanja komunističkoga svijeta, nepomirljivo je krenuo sa subverzivnim i terorističkim akcijama kako bi pod bilo koju cijenu spriječio raspad Jugoslavije, pripremajući pritom srpsko stanovništvo za ratni sukob. Bila je to djelatnost koju je srpski obavještajni i kontraobavještajni milje temeljio na specijalnom načinu ratovanja kakvoga se ne bi posramile ni najpoznatije svjetske obavještajne agencije. Načinu ratovanja koji je postao umijeće prokazivanja i navlačenja nevinih na tanak led, manipuliranja najnižim strastima i dojenja šovinizmom i mržnjom. Načinu ratovanja u kojem su jedine zakonitosti postale iracionalnost i laž, razvijene u zrcalnoj sobi u kojoj su Hrvati, u vihoru raspada Jugoslavije i stvaranja samostalne Republike Hrvatske, postali žrtve iluzornih slika.

Jedna od takvih izobličenih slika, režirana od strane srpskih agentura i političkih krugova, vješto je iscrtana „dubokim ranama" Miroslava Mlinara čija će paćenička sudbina, slično Danteovu paklu, zarobiti duše srpskoga življa, stvoriti psihološki delirij i, na koncu, osigurati sve preduvjete za rat. Njena je jedina stvarnost ta što je ona postala dio stvarnosti - lažne stvarnosti, ali, istini za volju, stvarnosti koja je prožela živote milijuna ljudi."