Centar za dokumentiranje nezavisne kulture i kolektiv Knjigozemska pozivaju vas na otvorenje izložbe „Nezavisni prostori - prostori nezavisnih" u petak, 15. studenog u Knjigozemskoj.

Dan kasnije, 16. studenog, u prostoru izložbe održat će se otvoreni razgovor "Abeceda nezavisne kulture", javna tribina o nezavisnoj kulturnoj sceni u Zadru čiji je cilj okupiti što veći broj protagonista koji svjedoče razvoju nezavisne kulture i u njoj sudjeluju, zajednički rekonstruirati prošla događanja te mapirati aktualne tendencije i probleme s kojima se susreću.

Izložba „Nezavisni prostori - prostori nezavisnih" hod je kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira.

- Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje. Povijest prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njen otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka adekvatnih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene, ističe se u najavi izložbe. 

Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac, a nastala je u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv - Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Izložba je dosad predstavljena u Karlovcu, Splitu, Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Križevcima i Zagrebu.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture otvoren je u prosincu 2011. i otada djeluje kao mjesto prikupljanja, obrade, katalogizacije, očuvanja, digitalizacije i prezentacije raznolike građe proizvedene na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj. Cilj mu je funkcionirati kao arhiv zajednice i svi su pozvani donijeti svoje materijale u Centar i sudjelovati u njegovoj izgradnji i oblikovanju.

Izložbu u Knjigozemskoj pogledajte do 30. studenog, do kada možete donijeti i vaše materijale za arhiv Centra za dokumentiranje nezavisne kulture. Izložba i otvoreni razgovor održavaju se uz potporu Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova.