U sklopu Večernje scene Kazališta lutaka Zadar, u srijedu, 23. listopada biti će prikazana predstava Kompas autora Petre Hrašćanec, Saše Božić i Simone Aughterlony, a u produkciji umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba.

Kompas je plesni i kazališni odgovor na klasični grčki ep o Odiseju, ovoga puta iz ženske perspektive. Iako se Odiseja čini pomalo narativno naivnom, pripovjedna struktura Odiseje gradi poseban fikcionalni labirint koji se može iščitati kao osobno putovanje intimnim svemirom, ali i kao parabola nove Europe. Odiseja, kao ep o moru i pomorskim avanturama, ironično je transformirana u istraživanje samoće. 

Predstava Kompas izazvala je veliki interes javnosti i struke te je imala prilike gostovati na nekoliko plesnih festivala od kojih se posebno ističe Operaestate Festival Veneto 2018. u Bassano del Grappa u Italiji, Atos de fala 2019. u Rio de Janeiru, te na jednom od najstarijijih i najvećih plesnih festivala u svijetu Impulstanz 2019. godine u Beču. Naredne godine dogovoreno je također mnoštvo gostovanja diljem Europe, od kojih je značajnije sudjelovanje na festivalu Les Rencontres u Parizu.