Nakon uspješnog eksperimenta s ljetnom Kino zonom, od sutra projekcijom "Dnevnika Diane Budisavljević" kreće cjelogodišnja sezona, u kojoj će se petkom u Kneževoj palači prikazivati cjelovečernji igrani i dokumentarni filmovi. Riječ je o projektu udruge Centar nezavisne kulture Zadra, čiji je predsjednik Andrej Fric ujedno i voditelj cijelog projekta. Umjetnički ravnatelj je sveučilišni profesor Mario Županović, a producent filmski publicist Ivica Perinović.

- Velika novost je da ćemo pokušavati da projekcije hrvatskih filmova prate njihovi autori, koji će publici odgovarati na pitanja i pojašnjavati neke nedoumice i nejasnoće. Želimo predavanjima kod publike koja nije česta u kinima produbiti znanje i zainteresirati za filmski sadržaj i izvan trajanja samoga filma, najavio je Fric.

Umjetnički ravnatelj Mario Županović istaknuo je kako se radi o prvoj gradskoj kinoteci od samostalnosti Hrvatske, kojoj će cilj biti filmsko obrazovanje publike.

- Naglasak je na hrvatskom i regionalnom filmu te puno, puno razgovora i okruglih stolova. Vjerujemo da će publika prihvatiti ovu cjelogodišnju kinoteku jednako kao ljetnu, rekao je Županović.

U prvom terminu sutra će se u 20 sati prikazati "Dnevnik Diane Budisavljević", film o ženi koja je s nekolicinom prijatelja pokrenula riskantnu akciju spašavanja više od 10 tisuća djece iz logora kod Zagreba. Nakon filma publika će moći razgovarati s autoricom filma Danom Budisavljević. Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se nabaviti od 8 do 16 sati u uredu Centra nezavisne kulture (Zrinsko Frankopanska 3) ili na lokaciji prikazivanja prije početka projekcije od 19.15 h.

- Veseli me što otvaramo priču s filmom koji je zasjenio ostale favorizirane filmove na festivalu u Puli. To je jako dobar film koji na netipičan spaja dokumentarno i igrano. Već imamo program za prva tri mjeseca, o čemu ćemo javnost postupno obavještavati, rekao je Perinović.

Fric je rekao kako je proračun festivala do kraja godine 60.000 kuna - polovica će se namiriti iz prodaje ulaznica, a ostatak iz gradskog proračuna.