U organizaciji Lions kluba Zadar u petak će, 18. listopada, u Zadru gostovati Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život" iz Zagreba. U Kazalištu lutaka izvest će predstavu „Jučer sam se sjetio plave", a cjelokupni prihod od ulaznica namijenjen je Hrvatskom savezu slijepih, odnosno, Udruzi slijepih Zadar. Zadarski Lionsi na taj način ostvaruju jednu od temeljnih zadaća svih Lionsa u svijetu - pomoć slabima i slabovidnima. S Udrugom slijepih u Zadru u kojoj je 170 članova, surađivali su i do sada i njenim članovima pomogli u nekoliko navrata.

Kao dio najveće svjetske humanitarne organizacije, Lionsi u Zadru pomažu najviše u svojoj lokalnoj sredini, a posebnu pozornost pridaju djeci i mladima. Ovoga su ljeta, tako, Dječjoj klapi Baliniera s Ugljana financijski pomogli odlazak u Pariz na Međunarodni festival folklora, glazbe i plesa gdje je klapa osvojila prvo mjesto u kategoriji a cappella junior. Financijski se pomaže i mladoj Zadranki Bernardi Klinar koja studira pjevanje pa je prošlog tjedna s njom potpisan ugovor o donaciji koja će joj omogućiti odlazak na prestižnu majstorsku radionicu. I tradicionalne Sportske igre koje Lions klub Zadar organizira već sedam godina sadrže humanitarnu akciju za mlade zadarske sportaše. Ove su se godine sredstva prikupljala za Sportsku udrugu osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ i Rukometni klub Arbanasi. Predsjednicima tih udruga, Martini Šango i Stipi Bjelišu nedavno su uručeni čekovi s po tri tisuće kuna za svaku udrugu. Sredstva će, izjavili su, iskoristiti za nabavku nove opreme za rad, uglavnom s djecom s down sindromom, kad je riječ o udruzi Mali princ, a u RK Arbanasi za kupovinu dresova i lopti za najmlađe članove. 

Početkom ovog mjeseca zadarski su Lionsi zajedno s učenicima Gimnazije Franje Petrića sudjelovali u akciji „Mama budi zdrava - Ružičasti listopad" kojom udruga Sve za nju promiče Nacionalni program za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Nekoliko djelatnica zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži, uz to, nedavno su uputili na pohađanje Lions Quest programa - treninga za stjecanje vještina u radu s adolescentima.