U srijedu, 9. listopada u 19 sati u galeriji Gradske knjižnice Benkovac otvara se izložba "Imaginarni svijet apstrakcije". Ljubiteljima likovnosti izložbom recentnih likovnih djela predstavlja se zadarska umjetnica Marija Joza. 

Svoje slikovne kreacije ostvaruje u likovnoj tehnici enkaustike, a riječ je o svojevrsnom stapanju voska kao vezivnog sredstva i posebnih pigmenata boja, koje se nanose na odgovarajuću papirnatu podlogu.

Tako se ovisno o pažljivo odabranoj kombinaciji boja te dinamici gestualnog kretanja ruku, jednom se rotira papir, a drugom pomoću grijalice nanose boje u nekoj vrsti kontrolirane akcije ostvarujući različite apstraktne kompozicije. Umjetnica se ponekad koristi i dodatnim intervencijama, koristeći različite metalne nastavke, da bi utisnula i naglasila pojedine tragove u cilju pojačane sugestivnosti izraza. Postupak stvaranja objedinjuje složenu dinamiku, oslobađanjem slikaričine imaginacije i osjećajnosti u simbiozi s gestualnošću pokreta i kretanja po slikovnoj podlozi, pri čemu nastaju oblici slični mikroskopskom pogledu u neke nepoznate imaginarne svjetove. Kao konačni rezultat stvaralačkog čina su likovna djela izložena na ovoj izložbi, koja iznenađuju i plijene pažnju ozračjem lirske apstrakcije te magijom slikovnog znakovlja organičkog predznaka.

Izložba će biti otvorena do 9. studenog. 

O umjetnici: 

Marija Joza (rođ. Zekanović) rođena je 1970. godine u Zadru. U likovnosti se pronalazi od mladih dana. Svoje slikarsko umijeće ostvaruje u tehnici enkaustike. Članica je likovne udruge Art Forum Zadar u kojoj aktivno sudjeluje u skupnim izložbama i drugim aktivnostima. Marija se prvi put prezentira u skupnoj izložbi pod nazivom „Slikarski radovi obitelji Zekanović" u galeriji crkve Sv. Petar stari i Andrija, 2016. godine u Zadru.
Nakon toga slijedi više skupnih izložbi s likovnom udrugom Art Forum Zadar. U siječnju 2018. prvi put samostalno izlaže u Caffe galeriji Đina u Zadru, da bi u svibnju 2019.godine ostvarila drugu samostalnu izložbu u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, a u listopadu iste godine u Gradskoj knjižnici u Benkovcu.