Gradska knjižnica Zadar danas je proslavila svoj dan kojeg tradicionalno slavi 4. listopada, ali ovaj put je zaista poseban jer je napunila i jubilarnih 70 godina samostalnog rada i djelovanja.

- Ove godine naš dan obilježavamo na poseban način, kako i priliči. Pokrenuli smo kampanju poticanja čitanja čiji je moto "Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem.". Nastojimo se vratiti našoj viziji u kojoj stoji da je poticanje čitanja i omogućavanje obrazovanja zaista u temeljima našega rada i to želimo pokazati na još intenzivniji način, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Kamber-Kontić koja naglašava da su taj poticaj dobili i od Nacionalne strategije poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

Izjava u viziji te nacionalne kampanje je "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi", a pod tim motom Gradska knjižnica Zadar osmislila je brojne programe i aktivnosti. Partner u kampanji je Športski centar Višnjik i sportski klubovi koji koriste prostor samoga centra. Pored volontera i ostalih suradnika, u kampanju su se uključile i zadarske srednje škole: Gimnazije Jurja Barakovića, Vladimira Nazora i Franje Petrića, kao i Prirodoslovno-grafička škola.

Najboljim čitateljima Gradske knjižnice na proslavi njihovog dana podijeljene su nagrade, a oni su redom: Đani Matešić, Paulo Matešić i Draženka Bilandžija (najobitelj Odjela za odrasle), Ines Kuliš (najčitateljica Odjela za odrasle), Jan i Rei Pavičić (najčitatelji Odjela za djecu), Jordan Fuzul (Medijateka), Eugenija Todorić (ogranak Bili Brig), Mirta Boban (ogranak „Aleksandar Stipčević" Arbanasi), Bruna Čišmeškin (ogranak Ploča), Dorotea Perica (Bibliobus 1), Dora Kamenović (Bibliobus 2), Lena Karaban (ogranak Crno), Iva Vučković (knjižnični stacionar Olib), Buga Peter (knjižnični stacionar Silba) i Lana Durut (knjižnična stanica Bokanjac). Nagradu za najaktivnije korisnike dobila je obitelj Ukalović.