U sklopu projekta „Zadar reciklira" učenice s profesoricom Sandrom Bačić iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, u suradnji s Muzejom antičkog stakla, jučer su sudjelovale na radionici recikliranja. 

- U sklopu posjeta učenicama smo predstavili metode razdvajanja otpada, načine smanjenja otpada, njegove oporabe te posljedice negativnih učinaka neodgovornog ponašanja na planet Zemlju, javljaju iz Eko Zadar. 

Osim prezentacije učenice su pogledale edukativni film o recikliranju stakla. Film je nastao u suradnji Čistoće d.o.o., udruge "Eko-Zadar" i MAS-a. Filmom se na dinamičan način mladima približava povijest nastanka i izrade stakla, načine njegova recikliranja od antičkih dana do danas, te njegov uporabni, ali i umjetnički element. Početci recikliranja stakla na našem području sežu u daleku povijest, kada su Rimljani na svojim mostovima otkupljivali slomljeno staklo. U filmu su sudjelovali ravnatelj MAS-a Ivo Fadić, umjetnica Antonija Gospić, staklopuhač Marko Štefanac, te Marin Gospić.

MAS predstavlja jedinstvenu zbirku od preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista. U stalnoj postavi, u osam tema, predstavljeno je preko 2000 cjelovite staklene građe. 

Po završetku prezentacija učenice su obišle Muzej uz stručno vođenje, upoznajući se sa zbirkom stakla s našeg područja od 1. st. prije nove ere do 5 stoljeća nove ere. Učenice su imale priliku pogledati kako se staklo tali i puše, a prikazana je i umjetnička komponenta obrade stakla na plamenicima.

Radionicu su provele Atana Grbić - Martinović i Linda Šušteršić. Sljedeća radionica iz ovog ciklusa predviđena je tijekom listopada u suradnji sa studentima Sveučilišta u Zadru.