U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni, koje se u Vinkovcima održavaju od 13. do 22. rujna, ulicama i trgovima toga slavonskog grada ovog tjedna će proći najbolje folklorne skupine iz cijele Hrvatske, ali i regije, koja njeguju izvorni hrvatski folklor, a KUD Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih Smotra folklora Zadarske županije izabrala je da svojim programom u petak nastupi na ovoj prestižnoj manifestaciji.

Smotru folklora Zadarske županije, koja se ovo ljeto održala u gradu Zadru, pratilo je stručno povjerenstvo za glazbeno-plesni izričaj - dr.sc. Joško Ćaleta i dr.sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba te za nošnju dr.sc. Jasenka Lulić Štorić iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

"U 15 godina djelovanja KUD Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih je primjer kako se uz puno upornosti i entuzijazma, moglo bi se reći šačice ljudi, može puno toga pokrenuti, a naročito djecu i mladež", rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Sv. Filip i Jakova, na nedavno održanoj manifestaciji "Pisme moje u škatuli stoje" na kojoj je u Raštanima Donjim sudjelovalo čak 11 KUD-ova iz domovine i susjedne BiH.

Vinkovačke jeseni kao jedna od najstarijih manifestacija su ubrzo prešle uske zavičajne granice i započele međusobno povezivati sve one ljude koji vole i cijene tradicijsku kulturu, jezik i običaje , a to uključuje svestranu razmjenu kulturnih, gospodarskih i ostalih dobara diljem zemlje i proširenje ove jedinstvene smotre novim manifestacijama: znanstvenim, turističkim, sportskim, zabavnim...

Bitna rečenica kojom bi trebalo definirati pojam Jeseni trebala bi prema organizatorima uvijek glasiti: To je smotra koja teži trajnoj afirmaciji izvornoga kulturnoumjetničkoga narodnoga stvaralaštva temeljenoga na bogatoj baštini naroda Vinkovačkoga kraja i cijele Hrvatske.