Posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala na zadarskoj kraljici instrumenata, koja ove godine slavi svoj deseti rođendan održat će renomirani njemački umjetnik Ulrich Walther. Koncert će se održati u ponedjeljak, 16 rujna s početkom u 20 sati u crkvi sv. Stošije.

Bit će to spektakularan završetak prvog hrvatskog interdisciplinarnog orguljskog festivala, zbog kojeg će orgulje zadarske katedrale na svoj deseti rođendan napraviti pravi preokret u svom glazbenom životu. Ovom će prilikom za potrebe nijemog filma "Zvonar crkve Notre-Dame" iz 1923. godine utjeloviti cijeli orkestar, opravdavajući svoj veličanstveni naslov "kraljica instrumenata".

Okosnicu priče o odbačenim stanovnicima Pariza s kraja 15. stoljeća, religiji, ljepoti i nevinosti čine likovi vezani uz katedralu Notre-Dame. Upravo će ova improvizacija biti svojevrsna posveta toj crkvi i njenim slavnim orguljama koje su preživjele nedavni tragični požar, a koje će ponovno zasvirati tek nakon obnove crkve.

Platno na kojem smo dosad gledali prijenos događaja s crkvenoga kora, ovoga će pak puta prenositi 1 sat i 40 minuta crno-bijelog nijemog filma "Zvonar crkve Notre-Dame". Redatelj filma inspiriranog romanom Victora Hugoa je Wallace Worsley, a glumačka zvijezda proslavljeni Lon Chaney koji je utjelovio grotesknog, gluhog i poluslijepog zvonara crkve Notre-Dame. Premda je film predstavljao jednu od najraskošnijih produkcija tadašnjeg Hollywooda, s detaljno rekonstruiranim srednjovjekovnim Parizom i tisućama statista, najupečatljiviji dojam na publiku ostavio je Lon Chaney u ulozi Quasimoda, potvrdivši reputaciju jednog od najvećih glumaca nijemog Hollywooda, stekavši nadimak "Čovjek s tisuću lica".