U Muzeju antičkog stakla danas je svečano otvoren 12. Festival smokava u organizaciji Zadarske županije.

- Smokva je uz maslinu i vinovu lozu od davnina prisutna na Mediteranu, no ne uspijeva dobiti pažnje Međunarodne znanstvene zajednice koliko zaslužuje. O važnosti, potencijalu uzgoja i prerade ove mediteranske kulture, kao i o rezultatima najnovijih istraživanja, znanstvenici su izlagali na šestom Međunarodnom simpoziju smokve koji se održao u Rovinju, a upravo oni sada su u posjeti Zadarskoj županiji. Prilika je to za sve naše proizvođače da se upoznaju sa najsuvremenijim trendovima uzgoja i prerade smokve, rečeno je na otvorenju.

Na Trgu pet bunara otvoren je i Sajam smokava, gdje će u dva dana posjetitelji imati priliku kušati najbolje delicije, ali i uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima. U sklopu manifestacije danas će se održati i stručna predavanja prof. Moshe A. Flaishman "Industrija svježih smokava- Napredak i izazovi", prof. Branka Levaj ("Prerada smokava") i prof. Željko Prgomet ("Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH").

- Značaj smokve kao mitskog drveta proteže se još iz vremena starog Rima i Grčke, a njena simbolika vidljiva je u nizu umjetničkih i književnih djela. Nema kuće u Dalmaciji koja u dvoru nije imala smokvu, a ni bake koja nije svojim naboranim rukama prevrtala smokve koje su se sušile za zimu. Možemo se pohvaliti kako Zadarska županija ima najveći potencijal za plantažni uzgoj smokve na svojem području, rekao je župan Božidar Longin, otvorivši izložbu.