Od četvrtka 29. kolovoza do ponedjeljka 2. rujna u Zadru, u crkvi Sv. Dominika i dvorištu Kazališta lutaka Zadar, održat će se četvrto izdanje festivala "NOSI SE - kazališni skup borkinja i boraca nezavisne umjetničke scene", u produkciji umjetničke organizacije Teatro VeRRdi.

Ovogodišnje izdanje NOSI SE nudi i jedan novitet - tzv. „Diskurzivni relej", koji predstavlja mjesto i prostor komunikacije između umjetničkog sadržaja i konzumenta umjetnosti posredovanjem i moderiranjem stručnjaka iz sfere društvenih i humanističkih znanosti. U obliku okruglih stolova, „Diskurzivni relej" kroz moderirani razgovor s publikom donosi analizu korelacije društvenih pitanja kroz umjetničke sadržaje. „Teatro VeRRdi" svojim programima nastoji izgraditi izvedbeni prostor angažirane umjetnosti s ciljem postizanja zajedništva na relaciji izvođač - publika - društvena stvarnost. Host moderatori Diskurzivnog releja su Mladen Bićanić i Igor Ružić.

- Vrijeme je za revoluciju. I to na žalost nije ništa novo. U svakom dobu i u svakom trenu tinjaju male revolucije u nama, intimno i javno, lokalno i globalno. Nećemo se sigurno tako snažno i jasno oduprijeti svim silama ljudske nesavršenosti, rigidnih sistema moći i kontrole našeg slobodnog bivanja jer nismo još uvijek toliko jaki ili nam voda još uvijek nije stigla do grla. Možemo i moramo, međutim, graditi naše polje slobode i ideologije koja počiva na humanizmu kako bismo kroz jedan institucionalno nezavisni skup građana i profesionalaca pružali otpor dominantnim političkim, ekonomskim i umjetničkim strujama koje ugnjetavaju, uzurpiraju i profaniraju snagu slobodnih, kreativnih i istinoljubivih pojedinaca. Oni nemaju namjeru odustati, niti jedni niti drugi, ali ovi potonji, pojedinci, ne posustaju, beskompromisno i iskreno od ljepote ljudskog duha, na dobrobit svoju i zajdnice kojoj pripadaju. Ove 2019. godine Nosi se Skup nezavisnih umjetničkih borkinja i boraca okuplja takvu snagu koja oplemenjuje, povezuje i grabi dalje kao jato ptica prema dalekim destinacijama u kojima "cijeli ovaj svijet zove se bajka, zelena i mirisna, cvijetna sva i nevina livada iz sna", navode organizatori.

 

Program:

ČETVRTAK, 29.8.

21:00 h SUBVERBAL
premijera Teatra VeRRdi
autori i glumci: Maruška Aras, Boris Barukčić, Ema Crnić, Šimun Stankov

PETAK, 30.8.

20:00 h NATAŠA GOVEDIĆ: VELIČANSTVENO NIŠTA
promocija knjige i razgovor
Nataša Govedić, Irena Paustović Terze i Zlatko Paković
moderira Ana Gospić Županović

22:00 h PAPA FRANJO SE HRVA SA SVOJIM ANĐELOM
koncertno čitanje / work in progress Teatro VeRRdi
autor i redatelj: Zlatko Paković
igraju: Tamara Šoletić, Juraj Aras i Zlatko Paković


SUBOTA, 31.8.

19:00 h TRAJNA PRIVREMENOST NEZAVISNE KULTURE
okrugli stol
Miranda Veljačić, Dea Vidović, Ana Žuvela i Mirko Petrić
moderira Hrvoje Pašalić

21:30 h SUBVERBAL
repriza predstave

NEDJELJA, 1.9.

20:30h NAJGORE NAJBOLJE VREME: MUZIČKO DRAMSKI MANIFEST
autorica: Dušanka Glid Stojanović
izvode: Dušanka Glid Stojanović i Rastko Ćirić (gitara)

22:00 h UMIJEĆE OTPORA / OTPOR KROZ UMJETNOST I UMJETNOST OTPORA
Hommage: Borka Pavićević
Zlatko Paković i Milan Rakovac
moderira Tomislav Brlek


PONEDJELJAK, 2.9.

21:00h SUBVERBAL
repriza predstave

22:00 h ZAVRŠNA MISAO DISKURZIVNOG RELEJA I ZATVARANJE SKUPA
Igor Ružić, Mladen Bićanić i ostali gosti

Programi se održavaju u crkvi Sv. Dominika i dvorištu Kazališta lutaka Zadar.

Svi programi su besplatni osim izvedbi predstave SUBVERBAL koja po cijeni od 30 kn. Prodaja ulaznica sat vremena prije izvedbe na blagajni Kazališta lutaka Zadar.
Program je realiziran uz podršku Grada Zadra, Zadarske županije i Ministarstva kulture RH.