Danas će se na prostoru Poljane Branka Stojakovića u sklopu zadarskog ljetnog kina na otvorenom prikazati film "Trgovački putnik".

Ova drama nosi hitchcockovsku notu stalne neizvjesnosti i iščekivanja, u čemu je Farhadi nenadmašan majstor zanata, jer dok trnci prolaze kožom, gledatelj je emocionalno uznemiren i jednako zabrinut za likove i njihovu sudbinu.

U ovoj priči to je bračno-glumački par Rana i Emad kojem se, zbog iznenadne opasnosti od rušenja zgrade u kojoj žive (uvjeti života u Iranu!) te prisilne selidbe, život okrene naglavačke. Spletom nesretnih okolnosti, njihov je odnos, kao i u predstavi „Smrt trgovačkog putnika" koju trenutačno pripremaju na kazališnim daskama, stavljen na kušnju, a moralne i emotivne dvojbe postaju nepodnošljiv uteg - ako ti netko uništi život, kako ga ne mrziti?
Je li osveta opravdana i u kojim uvjetima ili treba pronaći snage za oprost?

Film je dobio 10 nagrada i 24 nominacije od čega vrijedi posebno istaknuti nagradu Oscar za najbolji strani film 2017. i nagrade Zlatna palma za najbolji scenarij i najboljeg glumca na festivalu u Cannesu 2016.