U Zadru se osmi put za redom održava platforma radionica edukativnog sadržaja pod nazivom STREAM Zadar u kojojima sudjeluju kao voditelji i kao polaznici, plesni umjetnici i pedagozi iz cijele Europe. STREAM je osmišljen kao niz profesionalnih radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, s primarnim fokusom na produbljivanju plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom. Cilj radionica je upoznavanje polaznika s alatima i tehnikama kroz specifične istraživačke procese, u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina. Radionice se održavaju u prostoru Zadarskog plesnog ansambla u ulici Kralja Držislava 10, u vremenskom periodu od 6. do 18. kolovoza.

U tijeku je, već osmu godinu za redom od 10. do 14. kolovoza, radionica s Hannom Hegenscheidt iz Berlina, certificiranom pedagoginjom Klein tehnikeTM. Klein tehnikaTM je somatska tehnika osmišljena kako bi potpomogla zdravo kretanje i prevenciju ozljeda. Naglasak stavlja na kretanje iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva - kosti, a fokus prakse je na analizi i pročišćavanju pokreta te na razumijevanju mehanike tijela kroz aktivaciju najdubljeg mišićnog sloja. Radionica je prvenstveno namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima, ali i svima koji žele produbiti svoje znanje o funkcionalnosti tijela. Iako je čitav niz godina Hanna Hegenscheidt svako ljeto u Zadru, interes za radionece Klein tehnike ne jenjava, štoviše, svake godine je sve veći i veći, a zanimanje za ovu vrstu rada preko Zadra se proširio na cijelu Hrvatsku.

Edukativni dio zadarskog plesnog ljeta zatvorit će talijanski plesni umjetnik i poznati koreograf Francesco Scavetta radionicom Surprised body, koja će biti na programu od 15. do 18. kolovoza. Kroz strukturirano mnoštvo zadataka gdje se kombiniraju vježbe na tlu, praktične vježbe, tai chi chuan i sekvence suvremenog plesnog pokreta, pažnja je usmjerena na centriranje i gravitaciju, na buđenje unutarnjih i vanjskih potpornja, a istovremeno se omogućava izolacija udova i niz pokreta. Zbog velikog interesa polaznika, radionica će se izvoditi u sportskoj dvorani Osnovne škole Šime Budinić.

STREAM Zadar i Monoplay festival organiziraju Zadarski plesni ansambl i umjetnička organizacija 21:21 iz Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zadra, Zadarske županije i uz potporu zaklade Kultura nova.