Koncertom u katedrali sv. Stošije započeo je prvi Zadar Organ Festival (ZOF), jedinstveni interdisciplinarni orguljaški festival u organizaciji Tee Kulaš, svestrane zadarske orguljašice.

Koncert su održale dvije hrvatske umjetnice, zadarska pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić u pratnji orguljašice Ljerke Očić. Okosnica njihova programa bio je dijalog između srednjovjekovnog vokalnog i suvremenog orguljaškog stvaralaštva. Koncert je obogaćen projekcijom prezentacije koju su pripremile same izvođačice, a koja je na slikoviti način približila atmosferu i riječi izvedenih skladbi, kako bi publika što bolje razumjela i doživjela sam naslov koncerta - Musica speculativa.

Svečano otvorenje ZOF-a počastila je brojna publika, koja je svojim donacijama pružila potporu prvom izdanju ovog velikog projekta.
Zadar Organ Festival nastavlja se 14. kolovoza u klimatiziranom prostoru zadarskog Kazališta lutaka.

U 21 sat  publiku očekuju mobilne električne orgulje iz slovenske radionice Škrabl (Accent Organs). Na njima će svirati ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin, a u rušenju stereotipa vezanih za „kraljicu instrumenata" pomoći će mu klavir, bas-gitara i udaraljke okupljeni u austrijskom jazz triju Flipside Tale. Po uzoru na jazz događanja, zadarska će se publika po završetku koncerta moći družiti s umjetnicima uz ponuđena pića." Dora Dunatov