U okviru festivala Zadar Snova danas, u nedjelju 11. kolovoza, Mjesni odbor Poluotok, u narodu znan kao Klub Acme, postati će kazalište. I to ništa manje od grandprix-jem ovjenčanom predstavom kao najboljom na 52. Borštnikovom susretu u Mariboru, najvažnijem slovenskom kazališnom festivalu. U 21.30 sati na programu 23. festivala Zadar snova su ljubljanski Imaginarni i Mini Teater s predstavom redatelja Primoža Ekarta - Nemoć (Powerlessness) nastalom na temelju iznenađujućeg spoja romana Heinricha Bölla, i ekonomskih, političkih i aktivističkih teza Janisa Varufakisa, grčkog marksističkog ekonomista i intelektualca.

Klaun i svjetska ekonomska kriza - naizgled nespojivi pogledi u ovoj drami spaja zajednički pojam nemoći. Poruka koju ova originalna predstava nosi je sukus stanja današnjeg čovjeka, tjeskobnog, razočaranog, zbunjenog, maničnog i depresivnog, koji se na kraju cinično obračunava najviše sa samim sobom u jedino mogućoj i jedva čujnoj misaonoj akciji. U predstavi jasno vidimo oboje: i bespomoćnost pojedinca, i nemoć društva. Predstavu nosi nagrađivani član Drame ljubljanskog Slovenskog narodnog gledališča, Nik Škrlec.

Druga originalna poslastica ovog programski jakog dana je hrvatska premijera, našeg vlastitog, dubrovačkog Zadranina, Borisa Kadina. Produkcijski putevi suradnje vodili su ga pretežno po Mediteranu, a u Zadar se vraća nakon dužeg izbivanja, umjetničkim radom Orestea.Dystopian, drugim dijelom trilogije nadahnutom Eshilovom kultnom tragedijom, u novom ruhu. Dystopianska teza je da je već sve predodređeno, te da nikakva borba ili otpor neće biti od koristi - DNK je nešto što je nemoguće pobijediti. U Citadeli od 23 sata, podsjetiti ćemo se kako je to nekad bilo kad su Kadinove premijere sijevale po gradu.