Učenici klarineta Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar zajedno sa svojim profesorom Željkom Andrićem, nastupili su 4. kolovoza  u Zlatnoj dvorani Musikvereina u kojoj se održava čuveni Novogodišnji koncert u Beču. Zadarski učenici nastupili su zajedno sa svojim kolegama iz glazbene  škole grada Klosterneuburga, s kojom je zadarska škola prošle godine započela suradnju.
Devet zadarskih učenika s prof. Andrićm četiri su se dana pripremali za koncert kroz cjelodnevno vježbanje i probe, ali trud je bio nagrađen. Austrijsko-hrvatskom orkestru pripala je, naime, čast da zatvori festival, te su nakon prijavljenog programa  digli publiku na noge Radetsky maršem.

 

Ovaj nastup zadarski učenici sigurno će pamtiti cijeli život. Osobito Matija Levaćić koji je svirao s rukom u gipsu (slomio je uoči putovanja ali ga je ravnateljica htjela povesti za nagradu, a Matija je dobro iskoristio svoje prste) te Marta Zrilić, Eva Radan, Lucijan bašić, Tonka Domijan, Nikola Karavida, Josip Mamut, Bonno Pastuović te Tin Maletić. Zadarski učenici imali su veliku podršku predstavnika Hrvatskog veleposlanstva u Beču: osobito Zadranke Katarine Dorkin Križ te Jana Krešimira Išića.

Na lanjskom zajedničkom koncertu u Klosterneuburgu, bio je i prof. Hackl s bečkog univerziteta za glazbu i primijenjene umjetnosti, te je na ovogodišnji Festival  orkestara mladih iz cijelog svijeta pozvao i puhački orkestar škole iz Klosterneuburga zajedno sa svojim zadarskim prijateljima. Ravnateljica Ariadne Basili Canetti i Branka Višić Karavida  vrlo rado su nastavile već započetu plodonosnu suradnju. Iako su djeca na praznicima, nastup  u središtu glazbenog svijeta Europe i bečka glazbena raskoš s kojom su ih počastili domaćini, obilježit će im nastavak školovanja.


- Ovaj nastup zadarski učenici sigurno će pamtiti cijeli život. San svakog muzičara, a to je nastup u Zlatnoj dvorani Musikvereina oni su već ostvarili. Druženje i svakodnevni zajednički rad  neizmjerno su važ ni u sazrijevanju i obogaćenju naših učenika, koji su dostojno predstavili svoju školu i naš Grad, kazala je ravnateljica Branka Višić Karavida po povratku u Zadar.

Strogo zabranjeno snimanje - ali su ovo trenuci koje je trebalo ovjekovječiti - proba i završnica nastupa, makar ilegalno