U subotu, 3. kolovoza ispred NMZ-a (muzej/stara škola) u Velom Ižu, održat će se kratko predavanje o povijesti lopiža te radionica izrade lopiža te oblikovanja gline. Radionicu će voditi Nika Petrović, a događaj je organiziran od strane udruge mladih "Tarabuži" iz Velog Iža.

Lopiži su stara iška tradicija, a poslije ribarstva, poljodjelstva i pomorstva, možemo reći četvrta privredna grana iškog stanovništva.

Iž je jedini jadranski otok na kojem od starine postoji lončarstvo, izrada zemljanog posuđa na ručnom lončarskom kolu, vrlo primitivne izrade, koji se peče na vatri. Još 1530. g. spomenut je na Ižu "Orovich detto Licear" tj. "lopižar".

U staro vrijeme Ižani su lopiže koristili kao lonce za kuhanje, čripnju (peku) te za pohranjivanje svakakvih mirodija, skladištenje usoljene ribe, mesa.

S vremenom, modernizacijom, ovaj stari vrijedni zanat je polako izumirao, pa je tako na Ižu svake godine bilo sve manje lopižara.

Tu je tehniku 1980-ih naučio i pokojni Predrag "Pepi" Petrović te se njome zdušno bavio do svoje smrti (2015. godine). Predrag je dugo slovio za posljednjeg iškog lopižara, a puno je toga napravio i da bi lopiž danas bio pod UNESCO-vom zaštitom.

Njegova kćer Nika je oduvijek bila umjetnička duša i nije mislila da će se na kraju naći u glini i lopižu kao i njezin otac. Nika se trenutačno bavi fotografijom i glinom te piše doktorat na fakultetu primjenjene umjetnosti u Beču.