Festival Zadar snova ove će godine donijeti i Noć performansa, na kojoj će 10. kolovoza, od 20 do 22 sata, u izlogu boutiquea Michal Negrin na Kalelargi, poznata hrvatska performerica Vlasta Delimar predstaviti svoj rad "Pravo na orgazam iznad 60-te".

Ovaj rad tematizira ne samo odnos starijih osoba prema spolnom životu već i važnost emocionalnog i duhovnog stanja obzirom na našu tjelesnost i seksualnost. Žena koja stoji u izlogu, u javnom prostoru, prividno podsjeća na sliku - lutku u izlogu, no držeći izjavu "Pravo na orgazam iznad 60-te" ipak izražava ono što se mnogi ne usude izreći.

Kroz desetljeća prisutnosti na likovno-performerskoj sceni autorica se susretala s mnogim kulturološkim različitostima po pitanju seksualnosti kao društvene norme koja bi trebala spadati u domenu i ljudskih prava, prema Općoj deklaraciji o pravima čovjeka. Tijelo kao umjetnička tema kroz razne medije oduvijek je bila baza djelovanja Vlaste Delimar gdje je dolazila do spoznaje da tijelo ima svoju jaku egzistencijalnu komponentu - seksualnost koja je naša najjača tjelesna senzacija. Po pitanju seksualnosti ljudi treće dobi u Hrvatskoj ne postoji dovoljno istraživanja ili je zanemarivo, a budući da živimo u zajednici koja naširoko zanemaruje ljudska prava, autorica se vraća u javni prostor ulice koji je ponuđen svima, u direktnu interakciju i komunikaciju s publikom o toj vrlo zajedničkoj i egzistencijalnoj problematici.

Nekoliko ovogodišnjih autora sudjelovalo je u kreativnom labu neposredno prije samog festivala te su pod mentorstvom Nataše Rajković razvijali koncepte. U Noći performansa predstavit će se mlada autorica Dora Brkarić koja u performansu Life is GREJP propituje dualnosti tijela i tehnologije, virtualnog i fizičkog. Autorica razvija ideju da se napuštanjem ljudskog tijela u nove svjetove kibernetičkog prostora stvara novi, virtualni identitet, nova forma umjetne inteligencije koja kroz tako moguću besmrtnost nadilazi ograničenja biološkog tijela pa se tako i gube tradicionalni dualizmi.

Multimedijalnu izvedbenu instalaciju Inner Hidden izvest će Marko Jović, koji se kroz video, fotografiju i zvuk bavi problematikom mentalnog zdravlja. Prvi dio videa predstavlja stanje u kojemu se ništa ne vidi te nam tihi pozadinski zvukovi daju osjećaj kao da se nešto treba dogoditi. Drugi dio videa je sastavljen od niza isječaka grmljavine snimljene na balkonu autora u Osijeku. Korištena je i serija od 100 fotografija uz pratnju zvuka koji se oblikuje i izvodi uživo.

Mreža za izvedbene umjetnosti okuplja organizacije: Domino (Zagreb), Drugo more (Rijeka), Centar za pokret (Split), Moja zemlja Štaglinec (Križevci), Studio Artless (Zagreb), Art radionicu Lazareti (Dubrovnik), Kulturban (Pula), Zadar snova (Zadar), Centar za mirovne studije (Zagreb) koje djeluju na nezavisnoj sceni, bavi se suradnjom, produkcijom i prezentacijom kazališnih i plesnih predstava. Mreža izvedbenih umjetnosti i program Noći performansa su podržani od zaklade Kultura nova.