U Malom Ižu otvorena je izložba za koju je autorica kataloga Davorka Mezić napisala kako je "fascinantno da jedan Mali Iž, mjesto u kojemu je daleko više kuća nego stalnih stanovnika, čak 23 godine, u kontinuitetu, živi svoju ljetnu izložbu, svoje kvadre i brode.

Brodi i kvadri naziv je izložbe koju slobodno možemo svrstati u likovne događaj najdužeg kontinuiteta u Gradu Zadaru, pod koji spada i otok Iž, a nakon gašenja nekoliko izložbi Narodnog muzeja poput Plavog salona ili Čovjeka i more .

U predgovoru izložbe Davorka Mezić, umirovljena novinarka je napisala:

Zasluga je to nekolicine zaljubljenika u umjetnost koji su svoju strast za izražavanjem u nekom od oblika umjetničke kreativnosti htjeli pokazati svojim sumještanima i njihovim gostima, rodbini, prijateljima i turistima.
Ideja je svesrdno prihvaćena, Brodi i Kvadri su oživjeli, a krug izlagača se kroz godine širio. Nije se postavljalo pitanje tko je akademski obrazovan, tko je amater, u kojoj tehnici radi, kakve motive bira. Jedini uvjet je bio, i još je, veza s mjestom - rođenjem, preko roditelja, nana i didova, življenjem u Malom Ižu ili odabirom bračnog partnera. Naravno, iz Malog Iža. Uz, uvijek dobro došlog i kad god je to bilo moguće, gosta iz susjednog Velog Iža.

Pa je na ovogodišnjoj izložbi moguće vidjeti silno bogatstvo ideja i mašte koju svojim radovima podastire čak 12 izlagača. Premda, što je i očekivano za izložbu na školju, uz nezaobilazne makete brodova na izlošcima koje gledamo prevladavaju motivi vezani uz more i otok, ima i onih drugih, sveprisutnih i svevremenskih. Bez obzira dolaze li u tehnici fotografije, skulpture, crteža, akvarela, kolaža, ulja i akrila na platnu ili reciklirane naplavine.

Pomalo neobičnog ali posve primjerenog naziva - Brodi i kvadri, izložba se od svojih početaka smjestila u najbolji mogući prostor, u Malin u uvali Knež, u uljarnu koja svojim kamenjem i mirisima stoji tu već 138 godina. I kamo sreće da i ona i izložba u njoj požive još toliko.

Davorka Mezić

Izložba je otvorena do 17.08.
Svoje radove izlažu: Tomislav Marelić, Ivanka Govorčin, Josica Dunatov, Anđelka Martinović, Boris Toman, Ivo Govorčin, Silvio Panović, Stipe Surać, Zvonko Govorčin, Nadica Cinčić, Marija Strgačić i Bruno Mezić.
.