Drugi koncert iz ciklusa Zadarske priče na rasporedu je u petak, 26. srpnja Katedrali sv. Stošije, gdje će orguljaši Ursa Ljuban i Miljenko Bajat izvesti maestralno djelo velikana 20. stoljeća, Francuza Olivera Messiaena - njegovo Rođenje Gospodinovo, devet meditacija na Kristovo rođenje. Ulaz je slobodan.

Napisano 1935. godine, La Nativité du Seigneur (Rođenje Gospodinovo) jedno je od najpoznatijih Messiaenovih djela za orgulje, djelo koje mu je još kao mladom skladatelju osiguralo važno mjesto u suvremenoj glazbi. Dispozicija Eisenbarthovih orgulja katedrale u Zadru omogućuje odabir registracije prema skladateljevoj zamisli i potpun doživljaj umjetnikova glazbenog izraza. Stoga se dvoje orguljaša, Ursa Ljuban i Miljenko Bajat, Dalmatinaca s diplomom Muzičke akademije u Zagrebu, odvažilo na taj projekt. Takav nesvakidašnji orguljaški repertoar zazvučat će iz orgulja zadarske katedrale, u kojima publika može uživati od 2010. godine u potpuno novom svjetlu.

Messiaen se često koristio registracijama koje su bile izvan standarda te tako iz instrumenata "izvlačio" potpuno nove boje. Jedinstven doživljaj raskoši instrumenta, prostora zadarske katedrale te same Messiaenove glazbe, pozivnica je za jedini orguljaški koncert na ovogodišnjim Glazbenim večerima!