U petak, 2. kolovoza u 21 sat održat će se izložba fotografija "Sjaj u tami" Vinka Pešića u Zavičajnom muzeju Biograd.

- Noćno nebo sa svjetlucavim zvijezdama je oduvijek fasciniralo i zanimalo ljudsku vrstu. Drevne civilizacije su jako dobro poznavale noćno nebo, pa su prema rasporedu zvijezda raspoznavale razne oblike i slike, te im nadijevali imena koja su se sačuvala do danas. 

Razvojem znanosti o svemiru i zvijezdama, stupanjem na tlo Mjeseca prije 50 godina, približili smo im se, ali i shvatili da su nam još uvijek nedostižne. Ipak, sjetite se fotona koji ponekad putuje stotine svjetlosnih godina od matične zvijezde i završi u mrežnici našeg oka. 

Nema izravnijeg kontakta između nas i zvijezda. Razvojem tehnike u mogućnosti smo vidjeti najdublje kutke svemira, ali zbog svjetlosnog onečišćenja broj zvijezda koje vidimo noću na nebu ubzano opada. Zvijezde su oduvijek bila inspiracija brojnim umjetnicima, pjesnicima, slikarima i fotografima. Današnja digitaina tehnologija omogućila nam je da možemo uz malo truda snimiti doista spektakularne prizore na noćnom nebu. Autor je, oduvijek fasciniran noćnim nebom, svojim fotografijama Mjeseca, Mliječne staze, zviježda i drugim vidljivim nebeskim tijelima pokušao dočarati neodvojivu povezanost čovjeka i svemira, stoji u najavi izložbe.