Na otvorenju zadarskog ljetnog kina Zona (Zadar Open Air Cinema) tražila se sjedalica više. Zadrani, koji su jedva dočekali novu kulturnu ponudu u gradu, stvorili su red čim se otvorila blagajna uz Kazalište lutaka Zadar, odnosno Poljanu Branka Stojakovića.

Prema riječima Andreja Frica, predsjednika Centra nezavisne kulture koji je uz podršku gradske uprave u Zadar vratio ljetno kino, potražnja za ulaznicama bila je čak dvostruko veća od broja slobodnih mjesta, njih 117.

- Neki su izrazili i želju da stoje dva sata dok traje film, samo kako bi ušli, prenio nam je odlične dojmove Fric. Španjolsko-argetinske "Divlje priče", sastavljene od šest priča koje uz veliku dozu crnog humora prikazuju svu surovost svijeta, poslužile su kao savršena uvertira u program kojeg čine nagrađeni festivalski naslovi nezavisne produkcije.

Bilo je tu nekoliko, kako ih je nazvao Fric, manjih porođajnih muka. Naime, dio publike imao je problem s iščitavanjem titlova na hrvatskom jeziku.

- Za sljedeće projekcije platno ćemo podignuti za pola metra i ubaciti red sjedalica, najavljuje Fric dodajući na naš upit kako će ubrzo stići novo platno, naručeno posebno za Zonu. Zbog kašnjenja u isporuci, ovo je bilo posuđeno od kolege iz filmske industrije.

S obzirom na to da se cijene projekcije filmova kreću od 100 eura naviše, uz 40% zarade koju zahtijevaju pojedini distributeri, Centar neće pokriti troškove organizacije ljetnog kina u Zadru. No rizik je to na kojeg smo bili spremni, ističe Fric koji dogovara zimski nastavak priče u Kneževoj palači.

Ljetno kino bit će otvoreno do 22. rujna, u pravilu svaki četvrtak i nedjelju s početkom u 21 sat. Program nudi nešto za svačiji ukus - "Sitne ribe", "Pazi što želiš", "Kapetan Fantastični", "Halla ide u rat", "Leptiri", "Peterson", "Sluškinja", "Trgovački putnik". Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti sat vremena prije predstave na licu mjesta, a tijekom tjedna i u Centru nezavisne kulture, smještenom na Relji.