Posljednjeg vikenda u srpnju u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom deveti će se put održati kulturna manifestacija "Dani Kule". Ovom manifestacijom želi se revitalizirati Kula Stojana Jankovića, kao kulturno dobro jedinstvene kombinacije raznolikih kulturno-povijesnih, arhitektonsko-ambijentalnih, umjetničkih i prirodnih vrijednosti, ali i ukazati na veliko bogatstvo kulturnog nasljeđa i izuzetnih prirodnih ljepota zadarskog zaleđa.

Na tragu kulturnih aktivnosti koje su se prethodnih godina uspješno odvijale u Kuli Stojana Jankovića, i ove godine će ˝Dani Kule˝ kombinirati raznovrsne sadržaje koji uključuju izložbene i scenske, što sve izaziva velik interes posjetitelja.

Izložbeni program će se sastojati od predstavljanja umjetničkih portreta (uglavnom ulja na platnu) okupljenih pod naslovom: ˝Čuvari Kule Jankovića˝. Riječ je o umjetničkim djelima koja su u sklopu povrata kulturnoumjetničkog blaga vraćena u Hrvatsku 2015. godine i sada su deponirana u Šibeniku te nisu bila izložena u Kuli Jankovića od 1990. godine. Ovo je prilika da se novim izložbenim podstavom predstavi dio kulturne baštine Kule Jankovića koja je vraćena u Republiku Hrvatsku zahvaljujući naporima međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U sklopu scenskog programa, 27. srpnja će se izvesti kazališna predstava ˝Poslednja šansa˝. Riječ je o monodrami napravljenoj prema tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, a koju izvodi Suzana Petričević, glumica Narodnog pozorišta Beograd. ˝Poslednja šansa˝ je bila najuspješnija monodrama u sezoni 2009/2010. i trenutno je jedina monodrama koja se izvodi na redovnom repertoaru u Beogradu. Predstava je osvojila brojne nagrade kao što je prvo mjesto u konkurenciji malih formi na IX međunarodnom festivalu ˝Zlatni vitez˝ u Moskvi, 1. nagrada na ˝35. Internacionalnom festivalu monodrame i pantomime˝, 2010., te nagrada za najbolju monodramu prema odluci stručnog žirija na ˝15. Festivalu malih scena˝ u Sarajevu. Predstava je izvedena i na Festivalu ˝Gumbekovi dani˝ u Zagrebu, 2015. U nedjelju, 28. srpnja, dramski ansambl iz Posedarja „Knezovi i serdari Posedarski" prikazat će dramu iz uskočke povijesti ˝Zadnja ura kneza Martina Posedarskog˝. Autor teksta i redatelj je Boris Ante Magaš.

˝Dani Kule 2019.˝ se održavaju uz sponzorstvo SNV-a Zagreb, Grada Benkovca, Zadarske županije te VSNM-a grada Zadra, a organizatori manifestacije su: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi, Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine ˝Čelinka - Posedarje˝ i Zavičajni muzej Benkovac.