Predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica dodijelio je Zlatnu povelju zadarskom ogranku Matice hrvatske za Leksikon zadarskih laureata, autora Romana Segarića. Prvo je to veliko priznanje ovom pothvatu kakvom nije bilo uzora u domaćoj enciklopedistici. Priznanje je u Zagrebu Botica uručio predstavniku zadarskog ogranka prof. dr. sc. Josipu Liscu 6. srpnja, a ono je ovih dana stiglo i do samog autora Romana Segarića.

- Ugodno sam iznenađen priznanjem i doživljavam ga kao priznanje svima onima koji su sudjelovali u njezinom objavljivanju. U prvom redu to se odnosi na urednika knjige prof. dr. sc. Josipa Faričića, kojeg zbog velikog posla kojeg je odradio smatram i suautorom, a zatim i rektorici Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijani Vican, dobitnicima nagrada i onima koji su organizirali dodjele nagrada, kaže Segarić.

Predsjednik zadarskog ogranka dr. sc. Radomir Jurić kaže kako se radi o velebnom djelu kojega ne bi bilo bez autorove ljubavi prema njegovom gradu. U njezinoj pripremi obradio je opširnu građu te obradio preko 800 dobitnika. Prvi dobitnici gradskih priznanja bili su kirurg dr. Ante Dreščik, direktor Gradske knjižnice Ante Kitarović, dekan Filozofskog fakulteta Žarko Muljačić, učitelj Krsto Petani, bivši predsjednik SO Ante Sorić Golub i tehnički direktor Tvornice kože Franko Valčić. Ono što se nažalost nije promijenilo od prve do današnje dodjele je spol glavnog laureata.

- Niti jedna žena nije dobila nagradu za životno djelo, a samo 11 posto svih nagrada otišlo je ženama. Zato sam knjigu posvetio općenito ženama, posebno Milki Antak rođ. Surać, koja je u svom domu na adresi Kraljskog Dalmatina 5 podigla i udomila 26 djece.
U knjizi su prikazane i obiteljske poveznice mnogih dobitnika, bračnih parova (Derossi, Benini, Blaslov...), braće (Romano i Josip Bajlo), roditelja i djece (Vjekoslav i Tihomil Maštrović, nekadašnji direktor Borisa Kidriča Drago Labar i hematolog dr. Boris Labar...).
Knjiga je nakon zadarskog imala i zagrebačko predstavljanje u dovrani Matici hrvatske, a autor se nada da će Leksikon potaknuti i druge autore da pripreme slična djela u svojim sredinama.