Zadarsko ljetno kino Zona (Zadar Open Air Cinema), koje će prikazivati nagrađene festivalske naslove nezavisne produkcije, ove nedjelje održat će prvu projekciju filma s početkom u 21 sat u prostoru između crkve sv. Dominika i Kazališta lutaka (prostor Poljane Branka Stojakovića). 

- Uzbuđeni smo i sretni što smo ovu inicijativu proveli u djelo. Projekcije filmova održavat će se u pravilu svaki četvrtak i nedjelju s početkom u 21 sat, s tim da će neki od njih biti prebačeni na jedan petak i dvije subote radi kolizije s predstavama u Kazalištu lutaka, najavio je na konferenciji za medije predsjednik Društva za nezavisnu kulturu Andrej Fric.

Karte će se prodavati sat vremena prije predstave na licu mjesta, a tijekom tjedna karta se može nabaviti u Centru nezavisne kulture koji je i organizator ljetne kino Zone, smještenom na Relji. Cijena ulaznice je 20 kuna. Projekcija filmova trajat će do 22. rujna i svi filmovi imaju hrvatski prijevod. 

- Cijeli proces odabira i dogovaranja filmova trajao je čak nekoliko mjeseci! U široj skupini onih poželjnih bilo je 60-ak filmova, no u konačnici smo se odlučili za njih 19: onih koji su kvalitetom najbolji i publikom najzapaženiji. Ujedno su to filmovi koji su osvojili brojne nagrade, a nismo ih imali prilike vidjeti u Zadru i okolici. Ciljali smo da filmovi budu relevantnih, svakidašnjih tema, a u selekciji su žanrovski "prošarani". Tako će tu biti krimića, drama i crnih komedija. Prve na redu su kultne španjolsko-argetinske "Divlje priče", a zatim slijede "Sitne ribe", "Pazi što želiš", "Kapetan Fantastični", "Halla ide u rat", "Leptiri", "Peterson", "Sluškinja", "Trgovački putnik", rekao je Fric.

Ivica Perinović i Mario Županović istaknuli su kako je naglasak na autorskim, a ne na komercijalnim filmovima izuzetno je bitan, ali i da je kino na otvorenom nešto što je u kulturološkom kontekstu nedostajalo ovih godina u Zadru. Kažu da je ovo nagovještaj, privlačenje, privikavanje i učenje publike na kvalitetu koju nemaju prilike vidjeti u komercijalnijim sadržajima. Tijekom godine nastavit će se projekcije filmova u Kneževoj palači. Za nastavak projekta najavljeni su nešto "teži" naslovi, ciklusi španjolskih i azijskih filmova, animirani filmovi i dokumentarci. Zadržat će se format fiksnog dana u tjednu.

- Želimo poslati poruku kako je film u Zadru živ i prisutan te da ga trebamo njegovati, zaključuje Fric te se zahvaljuje Kazalištu lutaka, Koncertnom uredu i Upravnom odjelu za kulturu i šport na potpori koju im daju.