Nakon propalog filmskog festivala i zaboravljenog ljetnog kina na Kapetanskom, Zadar bi trebao otvoriti novu filmsku zonu.

Zadar Open Air dio je skraćenice u nazivu ljetnog kina koji se otvara 21. srpnja. Inicijator je Centar za nezavisnu kulturu čiji je predsjednik Andrej Fric za taj projekt dobio potporu Grada Zadra. Prostor Poljane Branka Stojakovića, idealne scene u dvoru sv. Dominika i Kazališta lutaka im je ustupljen za dvomjesečno korištenje od strane Kazališta lutaka. Koncertni ured će im pomoći s tehničkom opremom. U prostoru Kneževe palače, kojim upravlja Koncertni ured, filmski program je bio najavljen za prošlu jesen. Ove bi se jeseni to 99 posto trebalo dogoditi, uvjerava nas Fric nakon dogovora sa sveučilišnim profesorima Mariom Županovićem i Vladom Zrnićem koji bi trebali biti "izbornici" vraćanja filmske kulture među Zadrane.

Uvertira će biti ljetno kino Zona s 19 filmova, različitih žanrova, ali uglavnom nezavisne filmske produkcije. To su filmovi koji su nagrađeni po festivalima. Tako nam je Andrej Fric okarakterizirao repertoar koji će se kao ljetna poslastica nuditi filmoljupcima. Filmovi, koji će se prikazati u Zadru, otkupljeni su za hrvatske filmske festivale, a oni će ih ustupiti zadarskom ljetnom kinu.

Zadarska publika će ih gledati za 20 kuna po projekciji, a njih će do 22. rujna biti dva puta tjedno. Ciljana publika? Svi zaljubljenici u film kojeg mogu doživjeti na otvorenom, kazat će Fric uz poziv mnogima koji filmove gledaju putem interneta da ovo ljeto izađu vani i u društvu sebi sličnih uživaju u filmovima koje vrijedi prokomentirati. Naviku i potrebu treba stvoriti da bi se razvio zadarski art kino u paralelnom svijetu koji nudi isključivo holivudske blockbustere.

U splitskom kinu Bačvice na 12. Mediteran film festivalu, svake je od 13 lipanjskih večeri hodočastilo po tisuću ljudi i većina filmskih večeri je bila rasprodana, čak i s mjestima na zidiću. Kapacitet ljetnog kina Zona bio bi 150 do 200 mjesta. Uz puno entuzijazma i vlastitog novca kojim ulaze u ovaj kino-projekt, Centar za kulturu treba volontere.