U maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače sinoć je svečano otvorena izložba "Šarolika estetika naše svakodnevice" autorice Maje Usmiani.

Maja Usmiani profesorica je talijanskog jezika i umjetnica iz New Jerseya, gdje živi već duže vrijeme. Svoju ljubav prema talijanskom jeziku i kulturi ispreplela je sa svojom strašću prema umjetnosti i nakitu.

Njezin je rad pod utjecajem umjetnosti Giorgia Morandija, majstora tihih kompozicija i mira. Iako Majine slike nose nevidljivu nit koja se drži Morandijeve kompozicije i stila, njezini svakodnevni predmeti i cvijeće žive u bojama. Maja nas poziva da zastanemo i udahnemo tišinu uobičajenih, ali intimnih predmeta pored kojih prolazimo svakodnevno, da bismo vidjeli ljepotu trenutka. Njezina jaka paleta boja omekšana je tišinom i mirom dok ulazi u naša sjećanja.

Predstavljeni radovi, njezine slike i nakit, nadahnuti su Majinim uspomenama na Zadar i njezinom dubokom povezanošću sa sjećanjima, mirisima, i osjećajima mjesta.

Svoje radove izlagala je u SAD-u, na grupnim i samostalnim izložbama. Njezina zadnja samostalna izložba bila je u galeriji Montclair u New Jerseyu, a ovo je njezina prva izložba u rodnom gradu koja ostaje otvorena do 12. kolovoza.