U sklopu Noći punog mjeseca večeras u 21,30 sati na zadarskoj rivi održat će se koncert u sklopu projekta "Lijepa li si zemljo moja".

Projekt u provedbi Kulturno-umjetničkog društva Zadarski tanac je projekt kojemu je cilj povezivanje i suradnja domovinske i iseljene Hrvatske pjesmom i plesom, a u svrhu očuvanja hrvatske tradicije, te njegovanja hrvatske kulturne baštine. Svrha ovog koncerta je omogućiti prezentaciju rada kulturno-umjetničkim društava koja djeluju izvan Hrvatske.

Zadarski tanac projekt uspješno realizira već drugu godinu i nakon prošlogodišnjeg gostovanja KUD-ova iz Njemačke i USA nastavili su s ovogodišnjim gostovanjem KUD-a Croatia iz Basela.

Ovom prigodom u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u goste dolazi folklorna grupa Mladi Hrvati koja je osnovana 1978. godine u Hrvatskom katoličkom centru Sv. Nikola Tavelić u Melbourneu u Australiji i od tada značajno doprinosi kulturnom životu australsko-hrvatske zajednice u Viktoriji. Više od 40 godina, FG Mladi Hrvati pronose svoju veliku ljubav prema hrvatskoj pjesmi, plesu i narodnim nošnjama diljem australsko-hrvatske zajednice.

Članovi ove grupe pripadaju različitim dobnim skupinama: od 5 godina starosti do 65 godina dijeleći se po grupama u kojima djeluju: najmlađa grupa, srednja i grupa odraslih te tamburaški orkestar. Ove grupe redovno nastupaju na lokalnim događanjima u zajednici kao i na folklornim festivalima i koncertima diljem Australije. Na ovaj koncert dolazi 80 članova grupe.

- Naš cilj je oduvijek bio osnažiti osjećaj kulturnog ponosa, promicanje bogate hrvatske kulturne baštine kroz hrvatsku kulturnu povijest u našoj zajednici no posebno među mlađim generacijama australskih Hrvata. Ovo putovanje biti će prvo u svih 40 godina od kad postoji naša grupa - prvi posjet i folklorna turneja Hrvatskom te vjerujemo kako ćemo našoj djeci omogućiti iskustvo kroz iz kojeg će, iz prve ruke moći učiti hrvatski jezik, naučiti više o hrvatskoj tradiciji i običajima. Za mnoge, biti će to prvi posjet Hrvatskoj uopće koji će zasigurno produbiti njihovu ljubav prema hrvatskoj kulturi i našoj zemlji, poručuju iz folklorne skupine Mladi Hrvati uz poziv na večerašnji koncert.