Koncertom filmske glazbe u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija u utorak, 9. srpnja 2019. godine, počele su 59. Glazbene večeri u Sv. Donatu.

U nazočnosti izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Grozdane Perić, pomoćnika ministrice kulture Hrvoja Manenice i brojnih drugih uzvanika u punoj dvorani HNK Zadar, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Glazbene večeri otvorio je župan Božidar Longin.

Osvrnuvši se na činjenicu da su loši vremenski uvjeti onemogućili održavanje svečanog otvorenja na tradicionalnoj lokaciji Foruma ispred crkve Sv. Donata, župan je istaknuo:

- Iako smo večeras zbog vremenskih neprilika na drugoj lokaciji, svakako treba istaknuti da je mjesto na kojem je sve počelo, Crkva sv. Donata, bila i jest simbolom Zadra. Možda ju danas pomalo istiskuju neke novije atrakcije poput Morskih orgulja, no i dalje je ipak Donat taj koji dominira na svakoj razglednici, na svakoj zračnoj snimci našeg prekrasnog Zadra. U njene je temelje utkana antička prošlost, njeni su zidovi i stupovi odoljeli ne samo zubu vremena, već i brojnim agresorima koji su kroz stoljeća pustošili i razarali naš grad. Stoga ne čudi da je Pavle Dešpalj prije 59 godina sanjao da baš Donat, sa svojom gotovo čarobnom akustikom, postane koncertnim prostorom. Od tada do danas ne samo Sv. Donat, već i nekoliko drugih lokacija na zadarskom Poluotoku, a odnedavno i šire, postaju prostorom na kojem vrhunski domaći i svjetski glazbenici stvaraju čaroliju glazbe. Tu čaroliju nude svima koji su spremni osluhnuti priču koju glazba pripovijeda, bez jezičnih barijera, pružajući isključivo - užitak, istaknuo je Longin.

Program ovogodišnjih Glazbenih večeri, koji se sastoji od 13 koncerata, trajat će do 8. kolovoza.