U petak, 28. lipnja u Zavičajnom muzeju Benkovac svečano je otvorena izložba „Hrvatska narodna glazbala danas i u prošlosti" koautora Hrvoja i Krešimira Galina.

Mr. sc. Krešimir Galin održao je predavanje u kojem je izložio povijest svoje zbirke glazbala koja predstavlja pravo suvremeno bogatstvo tradicijskog instrumentarija kao i kulturnu mnogostrukost Hrvata. Napomenuo je kako glazbala kao vrhunski i kompleksno složeni proizvodi određene kulture čuvaju čitav niz podataka o toj istoj kulturi i mogu dati brojne odgovore na razna pitanja o njoj. Galin je ustanovio kako su određeni elementi hrvatske tradicijske kulture glazbala sačuvani na području Hrvatske u korelaciji s genetičkim spoznajama, te da mogu dati nove uvide u povijesne procese diseminacije kulturnih elemenata i stvaranja hrvatskog naroda, nacije i kulturnog identiteta.

Osim izlaganja, Galin je i zasvirao na nekoliko tradicionalnih hrvatskih glazbala, kako bi publici bolje predočio njihove karakteristike i pokazao razliku između njih. Izložba će biti otvorena do 18. srpnja.