Da je Zadar dobio pravi festival na kojem publika može vidjeti recentna kazališna ostvarenja iz mediteranskog bazena, pokazao je već prvi Mediteraneo. 

Festival, osmišljen u Kazalištu lutaka, lani je imao premijerno izdanje a sinoć  nastavak kakav u Zadru nije viđen. Prva predstava 2. Mediteranskog lutkarskog festivala Dama iz Porto Pima pokazala je sve ono zbog čega je osnovan Mediteraneo. Publika je iskazala iskrenu zahvalnost ravnateljici Kazališa lutaka Iris Pavić Tumpa za doživalj koji je izazvao sve emocije pa čak i suze koje nije skrivao glumac iz Drame plus. Gdje bi mi ovo mogli vidjeti da nije ovog festivala, pitao se zadivljen i naš foto-reporter Marko Dimić, kazavši da ništa bolje do sad nije gledao.

Talijanski Teatro Gioco Vita, jedan glumac, poznata priča Antonija Tabucchija, glazbeni ugođaj i majstor teatra sjena Fabrizzio Montecchi. On je poznat zadarskoj publici jer je u Kazalištu lutaka radio predstavu Neustrašivi Jakov na temu prihvaćanja smrti kod djece koju, na njihovu žalost, nisu im dali gledati nadležni u zadarskim školama i vrtićima. Tu temu na način teatra sjena, oni nisu prihvatili iz nekih svojih razloga.

Iz posve umjetničkih razloga iskazanih u "Dami iz Porto Pima", Tizziano Ferarra i Montecchi, pokazali su kako se u Kazalištu lutaka stvaraju predstave za odrasle. To je druga intencija zadarskog festivala Mediteraneo kojeg je prepoznalo i podržalo Ministarstvo kulture.

Ulaz na festival kao i lani  je besplatan. Na žalost ni na tu činjenicu publika u Zadru sinoć nije napunila dvoranu Kazališta lutaka. Priliku da večeras uživaju u duhovnosti Mediterana donijet će Grci. U dvorištu palače Cedulin (TIC) u 21. 30 sati, Dječaka s čarobnim prstima pokazat će Antamapantahou Marionette, uz napomenu predstava je za odrasle!