Kazalište lutaka Zadar uspješnu sezonu okrunit će drugim izdanjem festivala Mediteraneo koji će se održati od 29. lipnja do 3. srpnja. Riječ je o jedinstvenom programu koji je u prvom planu namijenjen odrasloj publici.

- Kazalište lutaka ima dugu tradiciju produkcije lutkarskih predstava za odrasle, no kroz rad vidimo da ta umjetnička niša nema previše poklonika, a to nepravedno. Razlog je što jednostavno nema puno predstava ovakvog karaktera, što mi pokušavamo promijeniti, istaknula je ravnateljica kazališta Iris Pavić Tumpa na današnjem predstavljanju programa.

Mediteranski lutkarski festival otvara talijanska Dama iz Porto Pima u subotu s početkom u 21:30 sati. U Zadar stižu teatri i iz Grčke, Španjolske te Slovenije, a predstave će se izvoditi na više lokacija - Kazalište lutaka Zadar, crkva sv. Dominika i atrij palače Cedulin.

- Sve predstave dolaze iz mediteranskog bazena jer upravo najbolji izbor imamo u najužem krugu. Poveznica je to i s morem, ljetom, a zajednička nit ovogodišnjeg programa su umjetnost i snovi. Ove godine imamo i produkcijske zahtjevnije predstave, što je razlog održavanja pojedinih predstava u samom kazalištu, istaknula je ravnateljica nagrađivanog zadarskog kazališta.

Kako bi privukli i proširili publiku, ulaz na sve predstave bit će besplatan. Potrebno je samo doći 30 minuta prije početka i preuzeti ulaznice na mjestu održavanja. Nakon predstava, bit će organizirana i druženja u dvorištu kazališta kako bi publika mogla iznijeti svoje dojmove.

- Lutkarstvo može puno toga više nego dramski teatar. Tamo si ograničen čovjekom, a ovdje je sve dopušteno. Lutkarske predstave obogaćuju vas kao osobe. Dođite i doživite taj osjećaj!, pozvala je Pavić Tumpa. Poziv je stigao i od talentirane glumačke ekipe zadarskog Kazališta lutaka koja će 2. srpnja izvesti predstavu "Victor ili djeca na vlast", premijerno prikazanu u listopadu prošle godine.

U nastavku pogledajte raspored svih predstava:

29. lipnja 2019., subota
21:30 Kazalište lutaka Zadar, Sokolska 1
„Dama iz Porto Pima" / TEATRO GIOCO VITA (I)

30. lipnja 2019., nedjelja
21:30 Atrij palače Cedulin, Jurja Barakovića 5
„Dječak sa čarobnim prstima" / ANTAMAPANTAHOU MARIONETTE THEATRE (GR)

1. srpnja 2019., ponedjeljak
21:30 Kazalište lutaka Zadar, Sokolska 1
„Posljednji Brigittin ples" / ZERO EN CONDUCTA (E)

2. srpnja 2019., utorak
21:30 Kazalište lutaka Zadar, Sokolska 1
„Victor ili djeca na vlasti" / KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR (HR)

3. srpnja 2019., srijeda
21:30 Crkva Sv. Dominika, Sokolska 1
„Kar" / FEKETE SERETLEK & STUDIO DAMÚZA (SLO/CZ)

Drugi Mediteranski lutkarski festival - „Mediteraneo" održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra.