U organizaciji Turističke zajednice grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica "Frane Budak" pod sloganom "Čipka, bajka, niti...", sinoć je s početkom u 21 sat svečano otvoren 10. jubilarni međunarodni Festival čipke u Gradu Pagu.

Na prepunom trgu Petra Krešimira IV uzvanike su pozdravili Neda Oros, predsjednica Društva paških čipkarica Frane Budak, Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga, Ivan Šimunić, izaslanik župana Zadarske županije Božidara Longina i Ivo Bašić, državni tajnik i izaslanik ministra turizma. 

Na svečanom otvorenju jubilarnog 10. festivala nastupili su ženska klapa Peružini, dječji zbor Vijolice i mala sekcija KUD-a Družina dok je na trgu u zabavnom programu nastupila klapa Sol iz Paga. U organizaciji udruge Paška alka postavljena je stara Paška ulica. Nakon otvaranja uzvanici su obišli izložbene prostore, a organizatori su razrezali tortu za 10. jubilarni rođendan Festivala. Gosti su na domjenku uživali u paškim specijalitetima.

Čipkarstvo je u Pagu nastalo u 15. stoljeću što je zapisano u povijesnim dokumentima Zadarske nadbiskupije i Zadarskog državnog arhiva. Paškinje su šivanje Paške čipke kroz povijest učile organizirano u 16. stoljeću u sklopu Benediktinskog samostana Sv. Margarite, a kasnije u sklopu pučke škole koju je 1906. godine utemeljio Frane Budak, tadašnji gradonačelnik Grada Paga. Danas se učenje šivanja Paške čipke provodi za one najmlađe u Osnovnoj školi "Jurja Dalmatinca", zatim u Čipkarskoj školi pri Srednjoj školi ¨Bartula Kašića¨ i u Udruzi paških čipkarica ¨Frane Budak" kako bi se nastavila tradicija šivanja ovog neprocjenjljivog blaga. Paške žene su samozatajnim, vrijednim i upornim radom bile stupovi obitelji, hraniteljice koje su u doba siromaštva i neimaštine svojim teškim trudom šivajući pašku čipku školovale svoje kćeri i sinove i priskrbile sve što je familiji trebalo. Upravo sve te paške čipkarice su zaslužile da im odamo počast i zahvalimo za ovo što su stvorile, čemu se svi danas s razlogom divimo. 

- Nije slučajnost da je Paška čipka uvrštena na UNESCO-v popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine, kao i to da se ovaj Međunarodni festival čipke kao vrijedan kulturni događaj održava u gradu kojeg je osmislio Juraj Dalmatinac, u gradu u kojem je rođen Bartul Kašić, tvorac prve hrvatske gramatike. Zato smo uvjereni da smo održavanjem ovog 10. Međunarodnog festivala čipke krenuli putem istinskog vrednovanja bogate paške kulturne baštine i njezinom promocijom cijelom svijetu, istaknuo je u svom govoru Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.