U petak, 28. lipnja počinje Zadarsko kazališno ljeto koje će uključivati 12 predstava i trodnevni festival za ljubitelje jazza i bluesa. Program će se odvijati kroz cijeli srpanj do 1. kolovoza.

Jedna od premijera na 25. Zadarskom kazališnom ljetu je dramsko-plesna predstava Alisa i bijeli zec zadarskog plesnog ansambla.

- Od prvih dana Zadarskog plesnog ansambla sudionici smo kazališnog ljeta, uključujući desetak plesnih predstava koje smo ondje izvodili. Pomičemo granice i ljestvica postaje sve viša i viša, jer nas je to dovelo do profesionalizacije plesne scene i decentralizacije iste u Hrvatskoj. Sudjelovanje u kazališnim predstavama za mene je značajnije nego sudjelovati na plesnim festivalima, jer ta umješanost plesa i klasičnog teatra na jednom festivalu donosi publiku koju mi educiramo. Zadar je jedan od značajnijih plesnih centara u Hrvatskoj, a to smo dokazali ne samo suradnjom sa kazalištem, nego i produkcijama i predstavama koje radimo, rekla je Sanja Petrovski na današnjoj konferenciji za medije.

- Ove godine kao dobra ideja namentnula se Alisa koja ne prati tradicionalne, etno teme kojima se inače bavimo, već je smještena u budućnost, u svijet pop arta i ikonografije nadrealizma i umjetnosti 21. stoljeća, istaknula je Marija Šarić Ban.

Druga je premijera u produkciji Drame plus, a radi se o Gogoljevoj Kabanici, "glasnom protestu protiv ugnjetavanja malog čovjeka, socijalne nejednakosti i nepravde".

- Dolaze nam mladi i talentirani glumci iz Zagreba: Lovro Ivanković, Toma Medvešak, Luka Barešić, Domagoj Nižić, Deni Sanković i Matino Antunović. Na nama je velik zadatak, ali i izazov prenošenja ove velike pripovjetke na scenu. Elemente koje ćemo koristiti u dramatizaciji su ruski realizam i postmoderni apsurd, otkrio je redatelj Vinko Radovčić.

Od 24. do 26. lipnja održat će se i trodnevni festival Zadar Jazz&Blues. Otvara se s Vocal Samplinom koji svojim vokalima imitiraju kubanski orkestar i to po prvi puta u Hrvatskoj. Po drugi puta u Zadru nastupit će Joseph Bowie&The Bastardz. Festival će zatvoriti legenda blues Eric Bibb s bendom. Sva tri koncerta održat će se u Muzeju antičkog stakla.
Program festivala odvijat će se na četiri lokacije: Kazalištu lutaka Zadar, HNK Zadar, Muzeju antičkog stakla i Lapidariju Narodnog muzeja Zadar. Ulaznice su dostupne na blagajni HNK Zadar od idućeg ponedjeljka do subote od 11 do 13 sati, na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka i na Croatia Ticketsu. Cjelokupni program potražite na stranicama HNK Zadar.