U Gradskoj loži posjetitelji će se ovog ljeta moći rashladiti pogledom na oružje, i hladno i vatreno, korišteno za vrijeme Napoleona, Osmanlija, Habsburgovaca i Mletaka, a poneko čak i kao priručno oružje na početku Domovinskog rata. Zbirka je to ratnog, lovnog oružja i pribora istarskog kolekcionara Maria Ferlina, koja je uz dopunu vrijednih izložaka Narodnog muzeja predstavljeno u izložbi "4xZadar - Serenissima, Ottomans, Napoleon, Habsburg". Otvorena je u subotu, a trajat će sve do 2. rujna.

"Više od 250 izložaka koji datiraju od 15. do 19. stoljeća upotpunjenih predmetima iz fundusa Narodnog muzeja Zadar odvest će svakog posjetitelja na nezaboravno putovanje kroz lovni hedonizam aristokracije, dokolicu bogataša i svakodnevicu vojnika i oficira koja nas podsjeća na umjetnost življenja, majstorstvo izrade oružja i lovnog pribora, te njegov razvitak kroz četiri stoljeća", navodi se u opisu izložbe.

- Za naše područje zanimljiv je način na koji je oružje cirkuliralo i na koji se na kraju našlo u privatnim domovima. Tu je bilo slučajeva da netko izvana donese oružje o kojem nema pojma kako se koristi. Ljudi su se uvijek snalazili, skrivali ga po rupama jer su znali da će kad-tad zatrebati, kao na početku Domovinskog rata. Svašta se tada nosilo, praktički muzejsko oružje, poput jednog mog prijatelja koji je uzeo Gassera (revolver koji se od 1870. do 1898. koristio kao standardni pištolj austro-ugarske vojske, pr.a.) i vjerojatno uspio ispucati jedan bubanj, kaže Ferlin.

Narodni muzej upotpunio je kolekciju svojim vrijednim izlošcima, kao što je pulena (drvena figura s pramca) sv. Jurja, koja se prema predaji nalazila na galiji koja je sudjelovala u pomorskoj bitci kod Lepanta 1571. godine i u kojoj je na mletačkoj strani sudjelovalo mnogo Zadrana. Tu su i viteški oklop iz 16. stoljeća , različiti arheološki fragmenti iz vojne povijesti, fragment slike "Opsada Zadra", portreti Martina Posedarskog i pukovnika Šimuna Lantane, namještaj iz vremena izložbe kojeg NMZ također čuva....

Među najzanimljivijim izlošcima je bombera, top s početaka izrade ovakvog oružja iz 15. stoljeća, koji se koristio u Veneciji, prvo za brodove, zatim i utvrde, a netko jači mogao ju je (70 kilograma) staviti i na rame. Tu su i različite lovačke i borbene puške iz 18. i 19. stoljeća, pištolji francuske i austrijske konjice, na kapislu i kremen, bajuneti, olovne i metalne topovske kugle... Osim oružja može se vidjeti i različita oprema poput zamki za životinje (jedna samo za vuka), čuturice, posude za barut, lovačke trube, željezni lokoti, okovi... Svakako vrijedno za pogledati svima kojima je ova tematika privlačna i bliska.