Općina Bibinje poziva vas na obilježavanje Svjetskog dana pletenja u javnosti. Pridružite nam se ove subote od 18 sati na šetnici Taline u obilježavanju najvećeg događaja o pletenju na svijetu. Bibinjski plet - naziv je manifestacije, kojoj je želja naučiti mlade generacije kako se nekada pleo Bibinjski plet.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana pletenja u javnosti je promoviranje ove tradicijske vještine duboko ukorijenjene u hrvatsku kulturnu baštinu, te promoviranje pletenja kao razbibrige i jedne od aktivnosti namijenjene suzbijanju stresa. Zagovornici pletenja ističu višestruku korist pletenja, kažu da poboljšava koncentraciju, koordinaciju, te zbog produktivnosti i kreativnosti povećava samopouzdanje. Povoljno djeluje na artritis, a 20 minuta pletenja usporit će otkucaje srca osobi koja plete i usporiti disanje te omogućiti opuštanje. Uz promociju vještine tu je i razbijanje predrasuda o pletačima i pletiljama, te njihovoj intelektualnoj i starosnoj strukturi.

- Družit ćemo se, čavrljati i relaksirati, plesti i kukičati, podučavati početnike krivim i pravim očicama. Podsjetit ćemo se kako je to bilo nekad, kad su plele naše mame i bake, i kako to izgleda danas u doba interneta. Pridružit će nam se gosti iz Škotske i Zagreba, javljaju iz Općine Bibinje.