- Slika mi se jako dopada. Voljela bih je imati, rekla je Klara Eškinja Glavan. Izrazila je zadovoljstvo što se likovna kolonija u organizaciji Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar održava već dvanaestu godinu za redom i postala neizostavni dio turističke promidžbe Sv. Filipa i Jakova


U hotelu Alba, apartmanskog naselja Croatia u Sv. Filipu i Jakovu, otvorena je izložba 12. Međunarodne likovne kolonije „Maj 2019" na temu „Brodovi, ljudi, more", koja se odvijala u organizaciji Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar.
- Cilj je postignut, sudjelovalo je ukupno četrnaest slikara iz društava Slovenaca iz Zadra, Splita, Zagreba i Karlovca. Pridružili su nam se i brojni hrvatski likovni umjetnici iz Zadra, Sv. Filip i Jakova, Vira i Turnja, te slovenski likovni umjetnici iz Novega mesta i Šmarjeških toplic, Sežane, Ljubljane, Škofje Loke, Topolščice, istaknula je Darja Jusup, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar.

Slikali pet dana
Slike nastale u pet dana, koliko je trajala kolonija Maj 2019., izložili su Ivan Kosmos iz Slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita, Stanka Novković i Adica Dobrić Jelača iz Slovenskog doma Zagreb, Marjan Miklavec iz Sežane, Boža Jambrek iz Novega mesta, Pavle Ščurk iz Ljubljane, Ivo Kolar iz Topolščice, Edi Sever iz Škofje Loke, te pridruženi članovi SKD Lipa Zadar- Nada Pia Bajlo, Marija Ivoš, inače voditeljica ove kolonije, Majda Radović (Vir),Zrinka Majica (Sv. Filip i Jakov) i Jože Arzenšek (Turanj).
Ovogodišnjoj likovnoj koloniji po prvi put se pridružila i poznata, višestruko nagrađivana skupina slovenskih putujućih slikara ART FEMIPS koja okuplja umjetnike iz Sežane, Ljubljane, Škofje loke i Topolščice. Oni organiziraju međunarodne likovne kolonije diljem Europe i po svijetu, najčešće u Argentini i Americi.
-Svaki umjetnik sam je odabirao motive, koji odražavaju ovo podneblje, brodove, more i ljude, pojasnila je Marija Ivoš, voditeljica 12.Međunarodne likovne kolonije, koja se zahvalila na tradicionalnoj potpori Turističkoj zajednici Općine Sv. Flip i Jakov na čelu sa donedavnom direktoricom Klarom Eškinjom Glavan, sada višom stručnom savjetnicom za opće poslove i manifestacije općine Sv. Filip i Jakov.

Otvraranje uz pjesmu i ples

Svečanom otvaranju izložbe predhodio je zanimljiv kulturno umjetnički program u kojemu su nastupili pjesnici i kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Slovenije. Svoje pjesme reciticirale su Metoda Turk, Zorica Buljanović i Marija Ivoš, a sa spletom pjesama i kola u programu je nastupila dječja folklorna skupina „Sv.Roko" iz Sv. Filip i Jakova, te dvadesetak dobro uvježbanih odraslih folkloraša KUD"Sv. Roko" sa voditeljem Ivanom Eškinjom.
Usljedio je fascinantan nastup glazbenika skupine Rute KUD Slovenj Gradeca, koji izvode slovenske narodne pjesme. Otvarajući izložbu voditeljica kolonije Marija Ivoš naglasila je da ve
ina slikara iza sebe ima bogate umjetničke životopise, nebrojeno puta su izlagali samostalno i na zajedničkim izložbama u gotovo svim gradovima i većim mjestima Slovenije, ali i u Hrvatskoj i po Europi. Ipak, najzapaženiji uradak je ostvario slikar Marijan Miklavec, koji je sa zemljom donesenom iz Slovenije naslikao panoramu Sv. Filipa i Jakova. - Slika mi se jako dopada. Voljela bih je imati, nije krila oduševljenja Klara Eškinja Glavan. Izrazila je zadovoljstvo što su slikari tu već dvanaestu godinu za redom. - Vidimo da vam ne nedostaje inspiracije ni motiva vezanih za ovaj kraj. Neizostavni ste dio naše turističke promidžbe, poručila je direktorica Eškinja Glavan.
Dvanaesta Međunarodna likovna kolonija održana je pod pokroviteljstvom Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, a u okviru Međunarodnog dana kulturne raznolikosti čiji pokrovitelji su Grad Zadar i Zadarska županija, uz potporu Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.
Izložba u auli hotela Alba ostaje otvorena do 30. lipnja. Očekuje se da će je posjetiti veliki broj mještana i turista.U Zadarskoj županiji živi oko 280 Slovenaca, od čega 185 u Zadru. SKD Lipa djeluje od 2004. godine i okuplja preko 85 članova hrvatskih državljana slovenske nacionalnosti kao i prijatelje Slovenije. Slovenci u Zadarskoj županiji visoko su integrirani u hrvatsko društvo.  -Druženja nam puno znače. A to se moglo osjetiti i na atmosferi koja je vladala na svečanosti otvorenja ove izložbe , istaknula je Darja Jusup, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar.