Zadar će u prostoru HAZU i dogradnjom restauratorske radionice dobiti 1.000 metara četvornih muzejskog prostora organiziranog prema najsuvremenijoj praksi. Integracijom perivoja vile Dirce i Maraska parka dobit će se jedinstveni muzej na otvorenom od 14.000 metara četvornih. Taj kompleks činit će Hrvatski muzej maritimne kulture, no on neće građanima uzeti javni prostor. Dapače, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić, ovaj prostor do sada je bio uglavnom nepristupačan javnosti a on će se sada uraditi tako da bude otvoreniji i pristupačniji, da javnost bude zadovoljna i sudjeluje u kreiranju ovog prostora.

- Želimo da ovaj prostor živi, da ne bude mrtav muzej nego muzej koji će kreirati javni život i sudjelovati aktivno u prezentiranju grada Zadra prema svijetu. Ovo je prvi korak, kako naša jedra budu razvijena tako ćemo i ploviti, rekao je u maritimnom duhu i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Osim zadarskog gradonačelnika sporazum su danas u zgradi HAZU kod Marexa potpisali predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i župan Zadarske županije Božidar Longin. Akademik Nikola Bašić naveo je motive koji su ga vodili u ideji osnivanja maritimnog muzeja. Naša je država površinom više morska nego kopnena država a unatoč tome nije dovoljno maritimno orijentirana.

- Hrvatska maritimna kultura je zanemarena, ne postoji centar u kojemu bi se sustavno proučavala i vrednovala i krajnji je čas da se nađe mjesto u kojem će se proučavati. Svaka plovidba počinje podizanjem jedra, za našu partencu podignimo sva četiri!, rekao je Bašić, misleći pritom na partnere koji sudjeluju u projektu.
Muzejski sadržaj obuhvaćao bi: pomorski dio (s naglaskom na lokalnu pomorsku kulturu grada i regije razvijen na tragu regionalne pomorske povijesti), ribarski dio (s naglaskom na lokalni ali i ukupni hrvatski doprinos ribarskoj kulturi i povijesti svijeta) i marikulturni dio (s naglaskom na suvremeni i budući održivi razvitak marikulturnog gospodarstva, koji predvodi upravo Zadar i njegova Županija).

- Zadar je po sveučilišnoj strategiji viđen ne kao središtE Jadrana, nego Sredozemlja i svijeta. Mislim da imamo što pokazati. Sa 27 odjela i centrima imamo izvrsnu infrastrukturu, pozdravljamo spoj koji će morati zaživjeti kako bismo se dalje razvijali i spajali metodologijom uljnih mrlja, rekla je rektorica Vican.

Župan Longin rekao je da "ovaj brod nije mogao naći bolje mjesto od naše županije.

- Pet posto svih pomoraca u svijetu su Hrvati, a Zadar sa 116 otoka i otočića, prvim spomenom ribarstva, Silbom koja je bila glavno prekrcajno mjesto za stoku u Rimskom carstvu, najribarskijim mjestom na svijetu, koje je utemeljilo ribarstvo mnogih država, čak i jednog kontinenta, ima što ispričati. Svaki naš otok je živući eksponat, rekao je Longin, nakon čega je potpisano Pismo namjere.