Društvo arhitekata Zadar ugostilo je  izložbu "Karte", čije će svečano otvaranje biti večeras u 19 sati u Gradskoj Loži.  Izložba će se moći vidjeti do 31. svibnja.

Jedan od autora je zadarski arhitekt Krešimir Damjanović.

Početkom 2018. godine pet skupina arhitekata stasalih u vrijeme krize započelo je dijalog sa stanjem u kojem se nalaze njihovi gradovi - Split, Šibenik, Varaždin, Zadar i Karlovac - kako bi sagledali proteklo desetljeće kao kontekst vlastitog arhitektonskog djelovanja.

Ovih pet paralelnih istraživačkihnapora pokrenulo je raspravu o primjeni principa opisanih u prethodnom tekstu (Krah je iza nas, ali stvari više nisu iste). Zapitali smo se gdje bi stigli rekombinirajući ove fragmente u sastojke za budućnost neovisnu o ekonomskom rastu, rizičnim investicijama i ponavljanjima grešaka prethodnog desetljeća.

Pred vama je imaginarno putovanje kroz sljedećih deset godina prakse ove, nadolazeće, generacije. Pet spekulativnih priča prati pet gradova i donosi signale koji nam stižu iz ne tako daleke budućnosti. Priče ocrtavaju ograničenja postojećih praksi, ali i naslućuju drugačije scenarije. Što se može dogoditi ako se arhitekti angažiraju u stvaranju vitalnih zajednica, reprodukciji prirodnog okoliša i novih ekonomskih modela zasnovanih na ovim principima? Mogu li budućnosti koje ćemo otkriti ako se uputimo u ovom pravcu izbjeći daljnje "pustošenje"? Počevši od 2020. godine, u razmaku od dvije godine, svaki je grad ispričan drugačijim "glasom" i u specifičnom trenutku.

Opisani su elementi svakodnevice, organizacije prostora, uloga arhitekata kao i projekti koji su inspirirali istraživačke timove. Slika grada je dana kroz fiktivnu situaciju, likove i karte. Poneka sličnost s postojećim osobama i situacijama nije izbjegnuta. Imaginarni gradovi vraćeni su njihovim "kartografima", ali i široj arhitektonskoj zajednici, kao izazov za budućnost.

*Koncept*: Ana Džokić, Emil Jurcan, Jere Kuzmanić, Marc Neelen

*Tekst*: Jere Kuzmanić

*Istraživački tim i izrada karata*:

*Split*: Jure Bešlić, Ana Burić, Luka Cvitan, Jere Kuzmanić, Luka Mužinić,
Mirjana Radoš, Antonia Vuletić

*Šibenik*: Marko Chiabov, Dario Crnogaća, Ivona Ivčević Berlengi, Iva
Petković, Marija Rupa, Ana Selak, Roberta Škugor, Petra Zaninović

*Varaždin*: Janko Jelić, Filip Kobzinek, Kristina Škrokov

*Zadar*: Krešimir Damjanović

*Karlovac*: Nikolina Barić, Luka Lipšinić, Luka Krmpotić, Erika Petrić, Iva
Žaja