U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Arheološkom muzeju Zadar danas je otvorena izložba „ Pokaži mi iz čega jedeš i otkrit ću tko si", upotpunjena degustacijom jela pripremljenih po receptima iz 15. stoljeća, zabilježenim u spisima zadarskog bilježnika Jerolima Vidulića.

Izložba kroz izbor građe koja se čuva u Arheološkom muzeju Zadar otkriva što se i kako jelo od prapovijesti do novoga vijeka. Prilikom otvorenja izložbe nazočnoj publici prigodnim govorom obratila se voditeljica odnosa s javnošću Arheološkog muzeja Zadar Marina Brkić, a izložbu je predstavila muzejska pedagoginja Arheološkog muzeja Zadar Jelena Vekić Bašić.

Prema ostacima kostiju može se zaključiti kako su Slaveni uglavnom jeli domaće životinje, dok su kosti divljih životinja zastupljene u manjem broju. Najviše je ostataka kostiju goveda i svinja. U odnosu na antičko razdoblje, u ranom srednjem vijeku smanjena je konzumacija morskih organizama, a pronađeni su ostaci različitih vrsta žitarica poput pšenice, pira, ječma, klipastog muhara, zobi i prosa. Zanimljivo je da je značajno porasla upotreba prosa, možda zbog otpornosti te žitarice koja uspijeva na lošijem zemljištu i s manje vode.

- Nije često da postavljamo sva razdoblja u jednoj izložbi. Ipak smo pokušali staviti na naglaske na nalazišta gdje smo najviše istraživali i imamo najviše rezultata o prehrani. Tako imamo potvrdu otkrića tragova pira u srednjem neolitiku u Nadinu ili nalaza sjemena rotkvice u antičkoj luci u Zatonu, što je najstariji dokaz o uzgoju tog povrća u Europi u rimsko doba, rekla je Vekić Bašić.

U Zatonu su pronađene brojne korisne biljke (lijeska, orah, pinija, badem, trešnja, šljiva, kim...), ostaci školjaka i puževa, najviše kostiju ovaca i koza, ali i ostaci komarče i murine. I nalazi ptica su zanimljivi jer pokazuju postojanje dviju vrsta tetrijeba te fazana.

Nakon otvorenja izložbe održana je degustacija jela pripremljenih po receptima iz 15. st., zabilježenim u spisima zadarskog bilježnika Jerolima Vidulića, koja je pripremao inženjer prehrambene biotehnologije Drago Drmić. Jedno je bilo pikantni začin od gorušice, a drugo ravioli s kupusom.

Izložba je prilagođena djeci, a može se besplatno razgledati do kraja školske godine.