Ovog vikenda Plesna udruga Gesta domaćin je osmog izdanja Zadarskog plesnog festivala koji se svake godine održava treće subote u svibnju, a ove godine i u nedjelju, kada izlazi pred građane radionicom Sport&Moda na Trgu pet bunara. Na festivalu će se predstaviti dvadesetak plesnih ansambala, umjetničkih škola, udruga, društava i klubova koji njeguju različite plesne izričaje i to iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine te po prvi put iz Švicarske.

- Bilo bi ih i znatno više da smo mogli prihvatiti sve prijave, no program koji će otvoriti Gesta, a potom nastupiti 22 gostujuće skupine, na nekoj je maksimalnoj granici za zadovoljstvo posjetitelja. Dolaze nam gosti koje smo upoznali na brojnim festivalima na kojima nastupamo, a sretni smo što ove godine prvi put imamo i jedan ansambl iz Švicarske, rekla je na jutrošnjoj konferenciji za medije voditeljica Geste Nena Jurišić.

Manifestacija se održava u spomen na Nives Šimatović-Predovan iz čijeg je studija Gesta proizašla.

- Kao njena učenica preuzela sam ansambl koji iz temelja mijenja svoje djelovanje, jer smo postali dramsko-plesna skupina. Htjeli smo se ovako prisjetiti Nives jednom godišnje, iako je se puno češće sjetimo, ali smo htjeli s njezinom ostavštinom upoznati i nove generacije plesača. Nije jednostavno organizirati ovakav festival, ali kad ljubav i sjećanje guraju naprijed, poteškoće stavljamo sa strane, rekla je Jurišić.

Program će biti raznolik, sa skupinama koje njeguju suvremeni plesni izričaj, jazz dance, hip hop, show dance... Programu prethodi predstava SET-OUT, koju će u 17.30 sati izvesti duet Zadranki koje su završile plesnu akademiju u Zagrebu, Anđela Bugarija i Gendis Putri Kartini. Ulaz na ovu predstavu je slobodan
Uz festival je godinama i glumica Kazališta lutaka Zadar Sanja Grgina, koja je i sama iznenađena njegovim razvojem.

- Fantastičan je način na koji se izvan Hrvatske širi interes za Zadrom i ovim festivalom. Plesači se zaljube u naš grad i tetu Nenu, uvijek se dobro provedu, a kako su kao i mi glumci malo slobodniji i kreativniji, lako razmjenjuju ideje. U gradu s takvom energijom, arhitekturom, obalom, umjetnik može crpiti inspiraciju za ono čime se bavi, rekla je Grgina.

Ni ovaj festival ne bi bio moguć bez sponzora, a jedan od njih je Sport&Moda, čija je predstavnica Vinka Ivić najavila daljnju podršku.

- Mi se uvijek rado odazivamo i i podržavamo festival. Nastojimo građanima dati poticaj da se i sami uključe u sportske aktivnosti, jer to daje dodatnu vrijednost kvaliteti života. Neka svi osjete ove pozitivne vibracije i pronađu inspiraciju u životu, pozvala je Ivić sugrađane.

Festival počinje u subotu u 19 sati u Kazalištu lutaka Zadar.