Kazalište lutaka Zadar u sklopu Večernje scene ovog četvrtka 16. svibnja u 19 sati prikazuje predstavu „Hamletova istina", prigodnu za uzrast 13+ i odraslu publiku.

Hamletova istina pisana je „ciljano", za prvu umjetničku suradnju Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar. Shakespearevo remek-djelo o danskom kraljeviću, jedno je od djela koje je potaknulo najveći broj interpretacija, adaptacija i prilagodbi te tako iniciralo mnoge nove dramske tekstove za raznorodnu publiku.

Pod vlašću novog kralja, život Danske, život dvora, pa tako i Hamletov život naglo se mijenjaju. U jednoj od besanih noćnih šetnji ukazuje mu se duh pokojnog oca i postavlja pred njega veliku i odgovornu zadaću: da objelodani istinu o njegovoj smrti, smrti koja nije rezultat zmijskog ugriza, već bratove ubilačke ruke, da potom raskrinka ubojicu i dokaže njegovu krivnju. Time će pravda biti zadovoljena, duh pokojnog kralja moći će otpočinuti, a Hamlet će opravdati i „potvrditi" svoju titulu i ulogu koja iz nje proizlazi.

O predstavi:

Mladi danski kraljević Hamlet u nezavidnoj je, teškoj, ali i izazovnoj životnoj situaciji. Ubrzo nakon iznenadne i neočekivane smrti voljenog oca, njegova se majka, kraljica Gertruda, preudala za očevog brata, Hamletovog ambicioznog i beskrupuloznog strica Klaudija.  No, može li se golobradi i „nenaoružani" mladić rastrgan emocijama, pitanjima, dvojbama i nesigurnošću te, kako to stalno napominje dvorski savjetnik Polonije, pubertetom, suprotstaviti, a u konačnici i pobijediti moćnika s krunom koji mu bez maskiranih riječi nudi jedini mogući izlaz: pokoravanje i pristajanje na svijet odraslih, na svijet bez vrijednosnog sustava. Ili siguran poraz. Nakon potpunog gubitka volje i vjere kako u sebe, tako i u svoj uspjeh, a što se odražava i na odnos s prelijepom i hirovitom Ofelijom, Polonijevom kćeri, kraljević pronalazi mogućnost, medij i „oružje" u svojoj velikoj ljubavi, u kazalištu, i u svesrdnoj pomoći odanih i vjernih prijatelja, dvorskih lutkara Gilde i Lara. Hoće li uspjeti? Imaju li pozornica, lutka, tekst i čarolija iza podignutog zastora takvu moć?

Redatelj: Dražen Ferenčina

Autorica teksta: Ana Prolić

Scenografija i lutke: Mojmir Mihatov

Scenograf: Leo Vukelić

Igraju:
Juraj Aras
Dragan Veselić
Josip Mihatov
Sanja Grgina
Gabrijela Meštrović-Maštruko

Ulaznice se mogu kupiti sat vremena prije početka predstave ili on line na: https://www.klz.hr/repertoar/ulaznice Cijena ulaznice iznosi 25 kuna, a studenti uz predočenje iksice u sklopu večernje scene plaćaju ulaznicu po cijeni od 10 kuna.