Plesna udruga Gesta organizator je Zadarskog plesnog festivala koji se svake godine treću subotu u svibnju održava u Kazalištu lutaka Zadar. Nakon prve godine festival je dolaskom plesača iz susjednih zemalja poprimio međunarodni karakter.

Prvi festival održan 2012 g. dokazao je da je upravo ovakav festival nešto što je nedostajalo Zadru, s obzirom da Zadar ima dugu tradiciju plesa. Festival se održava u sjećanje na pok. Nives Šimatović-Predovan, poznatu zadarsku plesnu pedagoginju i nastavnicu suvremenog plesa. Radeći u plesnoj školi i Zadarskom plesnom ansamblu obrazovala je i utjecala na mnoge zadarske plesače koji se i danas bave plesom u Zadru i izvan njega te odgajaju nove generacije plesača.

Gesta je proizašla iz plesnog studija Doma hrvatske mladeži koji je do tada vodila gđa Nives te je na njenu inicijativu studio preuzela njena učenica Nena Jurišić, koja ansambl koji je tada zatekla preimenuje u Gesta i od samog početka iz temelja mijenja rad. Ples je matična aktivnost, ali se dodaje dramski dio koji joj daje prepoznatljiv pečat. Razna putovanja, seminari i festivali bili su veliki motiv za organizacijom Zadarskog festivala, koji postaje nezaobilazna stanica brojnim plesnim školama, udrugama i ansamblima.

Na festivalu se gotovo uvijek predstavlja dvadesetak plesnih ansambala, umjetničkih škola, udruga, društava i klubova koji njeguju različite plesne izričaje i to iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine te po prvi put iz Švicarske.

Festival je specifičan jer promovira različite plesne smjerove od baleta, suvremenog, jazz dance-a, etno plesa, musical dancea, hip-hopa... Festival je svake godine po sudu mentora, pedagoga, koreografa i samih plesača, ali i publike, sve bolji.

- Ovakvi plesni događaji su savršena podloga za komunikaciju i širenje vidika mentorima i koreografima, ali i plesačima. Jedna od niti vodilja u radu Geste je odgoj plesne publike, ne samo Gestica već svih plesača iz Zadra iz škole i udruga koji hvala Bogu u Zadru ima. Riječ udruga koja je predznak Geste je međusobno udruživanje, suradnja i povezanost jer to je ono što može samo pomoći u unaprjeđenju plesa u Zadru. Zadar je grad koji ima puno kvalitetnih i mladih plesača koji se razvijaju i koji će nastaviti rad na temeljima nas mentora, kaže predsjednica Plesne udruge Gesta Nena Jurišić.

U subotu 18. svibnja profesionalnom plesnom predstavom u 17.30 sati predstavit će se SET-OUT, duet Zadranki koje su završile plesnu akademiju u Zagrebu, Anđele Bugarija i Gendis Putri Kartini. Ulaz na predstavu je slobodan. Program festivala započinje u 19 sati a nastupit će 15 hrvatskih ansambala, jedan iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Makedonije, četiri iz Slovenije i dva iz Švicarske

U nedjelju u 11h na Trgu pet bunara organizira se plesni seminar tj. Radionica OPEN AIR SPORT& MODA u sklopu koje mogu sudjelovati svi zainteresirani. Ove godine radionicu vodi Anja Baškovč iz Slovenije, koja će nas uvesti u sjajnu energiju koju donosi plesni izričaj HIP-HOP.

- Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i zajedno sa nama osjete čaroliju i dobru vibraciju koju širi ples. Ples potiče optimizam, poboljšava raspoloženje, jača imunološki sustav, njeguje duh i tijelo i pomaže osvijestiti unutarnju snagu. Upravo iz svih ovih crtica vrlo je bitno mlade uključiti u ovakve programe koji odgojno pozitivno djeluju na njih, poručuje Jurišić.