Zavičajni muzej Biograd na Moru pretvorio se u "Imaginarni svijet apstrakcije". 

Riječ je o drugoj samostalnoj izložbi zadarske umjetnice Marije Joze čije je otvorenje u utorak privuklo velik broj posjetitelja koji su htjeli vidjeti kako izgledaju slike u tehnici enkaustike - nanošenjem voštanih boja peglom na platno. 

Izložbu možete razgledati do 6. lipnja, a evo poziva prof. Borisa Žuže:

U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Biograda na Moru, ljubiteljima likovnosti izložbom recentnih likovnih djela, predstavlja se likovna umjetnica iz Zadra, Marija Joza. Svoje slikovne kreacije ostvaruje u likovnoj tehnici enkaustike, a riječ je o svojevrsnom stapanju voska kao vezivnog sredstva i posebnih pigmenata boja, koje se nanose na odgovarajuću papirnatu podlogu.

Tako se ovisno o pažljivo odabranoj kombinaciji boja te dinamici gestualnog kretanja ruku, jednom se rotira papir, a drugom pomoću grijalice nanose boje u nekoj vrsti kontrolirane akcije ostvarujući različite apstraktne kompozicije.

Umjetnica se ponekad koristi i dodatnim intervencijama, koristeći različite metalne nastavke, da bi utisnula i naglasila pojedine tragove u cilju pojačane sugestivnosti izraza. Postupak stvaranja objedinjuje složenu dinamiku, oslobađanjem slikaričine imaginacije i osjećajnosti u simbiozi s gestualnošću pokreta i kretanja po slikovnoj podlozi, pri čemu nastaju oblici slični mikroskopskom pogledu u neke nepoznate imaginarne svijetove.

Kao konačni rezultat stvaralačkog čina su likovna djela izložena na ovoj izložbi, koja iznenađuju i plijene pažnju ozračjem lirske apstrakcije te magijom slikovnog znakovlja organičkog predznaka.