Iz Zavičajnog muzeja Biograd na Moru pozivaju vas na pormociju knjige "Sinovi svetog Josipa" hrvatskog branitelja, dragovoljca HOS-a Tomislava Bašića. 

- Priča je to o nas šest koji smo nakon Rujanskog rata htjeli ići u vojsku, iako nismo služili vojni rok. Čitali smo u novinama o HOS-u i prijavili se za služenje u toj jedinici, jer se tada dokumentacija teško mogla provjeravati - priča Bašić početak ratnog puta kojeg detaljno opisuje u romanu. 

Sve su činjenice, događaji, lica i izjave u romanu istiniti, dodaje, pa ga je mogao napisati i kao znanstveni rad, ali ipak se odlučio na ovu formu da bi je lakše približio čitateljima.
- Kako u HOS-u nikad ne znaš gdje ćeš završiti i koliko će to trajati, bili smo umorni od tih lutanja pa smo se odlučili vratiti kući, u legendarnu 113. brigadu - nastavlja autor koji u romanu o sebi piše u trećem licu. 

Osim ratnog puta šestorice prijatelja, u Sinovima svetoga Josipa autor je opisao i istinitu ljubavnu priča koja vjerno dočarava neizvjesnost rata. 

- Roman "Sinovi svetog Josipa", hrvatskog dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika HOS-a Tomislava Bašića, temeljen na njegovim sjećanjima, zbog autentičnosti likova i događaja ujedno je i memoarsko gradivo o Domovinskom ratu. Uz literarne odlike, to je njegova dodatna vrijednost jer je, uz primarne povijesne izvore, za utvrđivanje i istraživanje povijesnih činjenica iznimno važno prikupljanje i objavljivanje memoarskog gradiva.

Promocija knjige održat će se u petak, 3. svibnja s početkom u 19 sati.