U povodu 200. obljetnice rođenja skladatelja i dirigenta Franza von Suppéa, Hrvatsko filatelističko društvo Zadar izdalo je prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig koji će biti u uporabi 18. travnja (četvrtak) u glavnoj pošti na Relji, kad će jedan dio poštanskih pošiljaka biti pečatiran ovim žigom.

Osim prigodne ilustracije i teksta, omotnicu ukrašava i lijepa prigodna poštanska marka s prikazom mediteranske lavande, prekrasnog ljubičastog cvijeta opojnog mirisa preko koje je otisnut prigodni poštanski žig. Marku je dizajnirala Klara Mikulić, dizajnerica iz Zagreba. Autor idejnog rješenja prigodne omotnice i prigodnog poštanskog žiga je Igor Černigoj.

Poštanski žig bit će u uporabi 18. travnja u glavnoj pošti na Relji

U drugoj polovici 19. stoljeća Franz von Suppé bio je jedan od vodećih skladatelja bečke operete. Iako se rodio u Splitu 18. travnja 1819., osnovno glazbeno obrazovanje dobio je u Zadru. Prvu operetu "Il pomo" počeo je pisati u Zadru, ali je djelo ostalo nedovršeno. Zadarskom filharmonijskom društvu posvetio je nekoliko skladbi, a u Zadru mu je 28. lipnja 1860. godine praizveden oratorij "Ex-tremum Juditium" za solo, zbor, orkestar i orgulje. Već 1832. komponirao je solo-pjesmu "Missa Dalmatica" koju je preradio 1877. čija je praizvedba upriličena u franjevačkoj crkvi. Od ostalih djela s Dalmacijom ga vežu opera "Povratak mornara", kojoj je radnja smještena na otoku Hvaru te "Uvertira na dalmatinske folklorne teme u f-molu". Dirigirao je na pozornicama mnogih gradova Europe.

Suppé je u kasnijim godinama još dva puta posjetio Zadar. Prvi put 1878. te drugi put 24. travnja 1888 godine. Rodnu Dalmaciju, posebice Zadar, u kojem je proveo svoju mladost, Suppé nije mogao zaboraviti. Napisao je oko 30 opereta i 180 lakrdija, baleta i drugih scenskih djela. Umro je u Beču 21. svibnja 1895. godine.

Stota obljetnica smrti Suppéa bila je u nas obilježena prigodnom markom, koja je puštena u promet 15. rujna 1995. godine. Manje je poznato da se slična marka s portretom skladatelja i s likom Lijepe Galateje istoga dana pojavila i u Austriji, jer riječ je bila o zajedničkom izdanju. Osim u natpisima, hrvatska i austrijska marka razlikuje se samo u podatku da je hrvatsku tiskao čakovečki Zrinski, a austrijsku Austrijska državna tiskara. Motiv marke potpisuje austrijska umjetnica Auguste Böcskör. Naklada naše je 350 000 primjeraka, a austrijske dvojnice čak 2 900 000 komada.

Zajedničko izdanje Hrvatske i Austrije (1995.)