Zagrebački odvjetnik Marko Kallay ustupio je dio svoje bogate kolekcije Narodnom muzeju čija je Galerije umjetnina izložila 60 djela pod nazivom od Crne zastave Crne linije, antologijska dva djela.

Uz Crnu liniju Josipa Vanište, posebno mjesto na izložbi zauzima Crna zastava Ljube Babića koja je remek djelo Kallayeve zbirke od 150 umjetnina. Kolekcionar ju je na dvije godine ustupio za stalni postav zagrebačkoj Modernoj galeriji. Zadarska publika imatiće prilike prije toga je vidjeti, istaknula je Koraljka Alavanja, kustosici izložbe koja je sinoć otvorena u Kneževoj palači.
Osim djela velikih majstora moderne i neomoderne u hrvatskom slikarstva, na izložbi su predstavljen djela iz vremena skupina avangardne likovne umjetnosti poput Gorgone, ukazala je kustosica.

- Moja želja i misija je da sve što ćete vidjeti, na vas ostavi pozitivan trag i da pronađete malo životnog veselja kojeg ja imama kao kolekcionar. Moja i obaveze moje obitelji, koja u ovom sudjeluje da podijelimo to s drugima. Na izložbi ćete vidjeti djela koja inače drugi kolekcionari nerado pokazuju, rekao je Marko Kallay. On je svoju kolekciju ustupio lani za izložbu u Zagrebačkom paviljonu.

Babićeva Crna zastava u kolekciju Kallay došla je iz ruku Josipa Vanište koji ga je pitao što on to skuplja.  Ja sam rekao: Akademiče, ja ne skupljam, ja biram, ja kolekcioniram. I možda je ta rečenica bila presudna da se odluči da Crna zastava bude u Kallay collection, otkrio je zagrebački kolekcionar koji ima kuću za odmor na Vrgadi.

 

Vlasnik kolekcije zahvaljuje svojoj prijateljici iz Zagreba, zadarskoj arhitektici Ivi Letilović. Ona ga je kao i kustosica Koraljka Alavanja, s izložbom u Zadru pomalo zaskočila, navodi u katalogu izložbe.

Izložbu u Kneževoj palači otvorila je pročelnica Dina Bušić, budući da su Grad Zadar i Ministarstvo kulture financirali izložbu. Sinoćnje otvaranje izložbe bio značajan kulturni događaja zbog kojeg su neki stigli iz Zagreba, poput Feđe Vukića, voditelj uglednog studija dizajna na zagrebačkoj arhitekturi. Međutim, Renata Peroš, ravnateljice Narodnog muzeja izostala je s otvaranja po službenoj dužnosti, na kojima se u posljednje vrijeme ne pojavljuje već preko voditeljice šalje pozdrave. Izložba je otvorena do 25. svibnja. Prati je katalog kojem je izdavač Renata Peroš.