ZADAR- Znanstvena knjižnica u Zadru prva je bez kune pomoći Ministarstva kulture započela s digitalizacijom 2010 godine, a sada zahvaljujući zakonu iz resornog ministarstva za dvije godine će ostati bez obaveznog primjerka. Na taj dio izvještaja ravnatelja Znanstvene knjižnice upozorio je novi SDP-ov vijećnik Jure Zubčić na sjednici Gradskog vijeća na kojoj su ravnatelji ustanova u kulturi podnijeli izvještaj. Ravnatelj Grubić objasnio je kako Ministarstvo kulture preferira nakladnike na uštrb knjižnica.

Nitko pa ni zadarski zastupnici nisu stali u zaštitu interesa Znanstvene knjižnice, ukazao je Zubčić. Zadarska knjižnica od 2021. godine ostaje bez više od milijun kuna godišnje vrijednosti najnovijih izdanja, kao i svi sa zadarskog sveučilišta koji neće moći doći do tih knjiga. Osim ako taj trošak ne padne na nejaka leđa Grada Zadra koji za ustanove u kulturi teško povećava dotacije iz proračuna.

Ipak, HNK Zadar uspjelo je i uštedjeti, čime se ponosi ravnatelj Renato Švorinić, kazala je SDP-ova vijećnica Danijela Vukoša. Sve je isto kao lani. HNK djeluje birokratski, nedostaje ideja. Zadarsko kazalište umrtvljeno kazalište koje nikog ne može iznenaditi kazala je SDP-ova vijećnica. Višak od 365 tisuća kuna, HNK Zadar će u ovoj godini podijeliti na tekuće investicije (115 tisuća kuna), 60 tisuća kuna za najnoviju premijeru Lice, sto tisuća kuna za Zadarsko kazališno ljeto te 30 tisuća kuna za kazališnu radionicu koju vodi glumica HNK Žana Bumber.

Gradska knjižnica je lani obnovila svoj odjel na Bilom brigu. Oni imaju i više od 16.150 korisnika, upozorila je ravnateljica Doroteja Kamber Kontić na dio korisnika Gradske knjižnice koji nisu članovi ali su tamo po cijeli dan. Prostora je manjka pa se strpljivo čeka preseljenje dječjeg odjela u prostor Centra za mlade u kojem će Gradska knjižnica imati tisuću kvadrata.

Ravnateljica Kamber Kontić kao i njen prethodnik od vijećnika dobiva samo pohvale i po koje dobronamjerno pitanje.  Sa sjednice je izostao ravnatelj Švorinić. On je preko pročelnice Dine Bušić poručio da mu se pitanja mogu naknadno dostaviti jer je on bio na Tjednu slovenske drame  u Kranju na kojem je zadarsko kazalište gostovalo s Tarzanom.  Ravnatelj Grubić je više puta izostajo s obrane izvještaja o radu. Ovaj put je imao o čemu govoriti ali ništa nije rekao na primjedbu oporbenih vijećnika da se u Znanstvenoj organiziraju promocije i predavanja ideološkog predznaka  umjesto da se tamo predstavljaju knjige zadarskih znanstvenika i profesora.